mandag den 23. august 2021

Baby-vampen

 Lucille Ricksen

Ja, man ved det jo godt: mange, faktisk rigtig mange mænd har en forkærlighed for helt unge kvinder. Det var det, der lagde grunden til en flok purunge skuespillerinders store succes og berømmelse i stumfilmens tid, nemlig Clara Bow, Dorothy Mackaill og den yngste, Lucille Ricksen (1910-1925). Hun - og hendes storebror, Marshall - havde været barnemodeller og barnestjerner på deres danske immigrant-forældres og især moderens foranledning. 


Lucille og hendes storebror, Marshall

Efter forældrenes skilsmisse var det faktisk børnene og her især Lucille, der forsørgede familien. At moderen ikke greb ind og forhindrede filmselskabernes udnyttelse af hendes trods alt purunge datter, der blev presset til at arbejde noget nær konstant i mere og mere voksne roller, skyldes formentlig, at hun efterhånden havde fået denne specielle funktion som familiens forsørger. Ikke desto mindre må det have været hårdt for pigen at indspille de 12 film i tidsrummet 1920-1921, som hun gjorde. Noget, der på den ene side var en præstation, men på den anden en enorm udnyttelse.


Stadig et barn, men med filmselskabets støt stigende pres om at agere voksen. Hvor gammel er hun mon her? Jeg vil skyde på, at hun er 10-11, men jeg er ikke sikker, for på nedenstående billede er hun kun 13, men agerer langt ældre. Hendes medspiller, Mary Pickfords bror, Jack, var desuden kendt som noget af en Don Juan og levemand, så hvad laver dette barn med ham? Tjaaaahhh, kombinationen af disse to har vel kildet visse film-mogulers sanser og har sat gang i deres fantasier om dette bedårende barn .....

Den 13-årige Lucille Ricksen og Jack Pickford i "The Hillbilly"

Hun var altid yndig, havde virkelig udstråling og kunne spille, men hendes hårde arbejdsprogram tærede på hende, for allerede i denne alder må hun have været ramt af den tuberkulose, der endte med at slå hende ihjel. 

Lucille Ricksen med John Harron

At lade et præ-teenagebarn spille voksenroller sammen med ældre herrer, hvoraf mange som sagt var kendt som notoriske Casanovaer, fandt man åbenbart ganske naturligt i tyverne. Da "The Western Association of Motion Picture Advertisers in the United States" fremhævede deres tro på tretten unge skuespillerinders fremtid som sexede super-stjerner med titlen "WAMPAS Baby Stars", var den på det tidspunkt knapt 14-årige Lucille med som den yngste i flokken. 
 
På det tidspunkt var hun jo altså blevet presset ud af barne-rollerne og over i voksen-rollerne. Et filmblad kaldte hende "The Youngest Leading Lady in moving pictures", da hun var 13-14 år. Som en del af hendes status som "voksen" filmstjerne blev hun også sendt ud på PR-ture og måtte deltage i diverse arrangementer sammen med voksne skuespillere. Da hun var 13-14 år gav alt dette anledning til rygter om, at hun var blevet gift med Charles Chaplins bror, Sydney. Ingen har dog hidtil kunnet finde en vielsesattest, der bekræfter dette rygte, men Lucilles mor mente, det var en god ide, at hendes unge datter datede ham, da det kunne fremme hendes karriere.

Det danske indvandrerpar, Ingeborg og Samuel Eriksen, men en påskrift af Lucille

En god måneds tid før Lucilles død den 13. marts 1925 fik hendes mor et hjerteslag og døde, idet hun angiveligt faldt ned over din sengeliggende datter. På det tidspunkt var Lucille nemlig selv så syg, at hun var konstant sengeliggende. Formentlig har datterens tilstand påvirket moderen, så den har været medvirkende til hendes død, men det samme har nok gjort sig gældende for den syge datters vedkommende.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar