lørdag den 14. august 2021

Glas, hav og tillokkelser

Masser af byer verden over gør en ekstra indsats for at lokke turister til i sommerhalvåret, hvor folk er kendt for at spendere mange penge på deres fornøjelser. Hav og strand er perfekte lokkemidler, og de kræver ikke meget andet end et vist opsyn med renlighed og tilgængelighed. Der er dog visse steder, der går ind for mere end at friste med naturens legepladser. Det gælder f.eks. Lincoln City på USA's vestkyst. Konkurrencen om turister - samt alle de gode sommer-penge - er hård, så her har man fundet et meget specielt middel til at få folk til at vende snuden imod netop denne by: man kaster over 3000 smukke, hule, håndlavede glaskugler i grams til enhver, der søger dem på den strand, som byen også kan skilte med. 

Oprindelig var denne type kugler en naturlig del af fiskeriet, idet de blev skabt for at holde nettene oppe, hvilket de var gode til, fordi de jo altså var hule. De var først og fremmest kendt i Japan og Norge, og de endte deres tjeneste som fiske-redskaber ved at flyde ind til kysten efter at være blevet rusket fri af nettene af hårdt vejr. 

De kunne ligge samlet eller enkeltvis, men blev i alle tilfælde kaldt "The Glass Fishing Floats" og udfyldte virkelig en mission, da de jo altså havde haft den vigtige opgave at holde nettene flydende. En skrap vinterstorm kunne resultere i rigtig mange frigjorte glaskugler, der dukkede op på stranden, hvor de blev indsamlet af de mange, der fandt dem smukke. De blev simpelthen til samleobjekter for folk med blik for former og farver. At de havde forskellige farver og mønstre gjorde dem ret unikke og var med til at gøre dem så efterspurgte. 

Oprindelig stammede de fra den norske glasfabrik Hadeland Glasswerk, og da de første blev lavet i 1842, har designet rigtig mange år på bagen. Japan begyndte dog først at producere glaskugler til fiskeriet i 1910. Da man begyndte at bruge dem generelt i fiskeriet, skulle de erstatte de oprindelige typer af træ og kork, der havde en ulyksalig evne til at blive ødelagt af skrappe bølger og hav-skadedyr. Dem af glas var til gengæld noget nær uforgængelige, kunne genbruges og havde alle mulige størrelser, lige fra store som baseball-bolde eller som basketball-bolde. Nu er man så gået væk fra glas som materiale, idet man i stedet bruger det billigere plastik, som alle miljø-aktivister ellers i den grad advarer imod

På grund af dette kommer der ikke længere flåder af glaskugler fra havet og ind på stranden, men traditionen med at lede efter dem har så dybe rødder, at man i Lincoln City forsøger at opretholde den ved selv at gemme kugler af glas rundt omkring. Denne officielle, årlige jagt på glaskugler kaldes meget passende for "The Finders Keepers Treasure Hunt", og den går sådan ca. 20 år tilbage i tiden, hvilket nok betyder, at den er kommet for at blive, så længe der er nogen, der samler på den slags. Eftersom de forhandles som antikviteter, så har de efterhånden fået værdi for alle mulige typer af samlere.


 https://vatican.com/Fishing-Nets-Floats-Glass-Float-Balls/

 

 https://www.amazon.com/glass-fishing-floats/s?k=glass+fishing+floats

 

https://www.nauticaldecorstore.com/glass-ball-floats-1/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar