fredag den 6. august 2021

"Missing Link"

 

Disse to brødre, George og Willie Muse, var født som albino-negre, hvilket gav dem et meget specielt udseende, ja, så specielt, at andre såkaldt normalt udseende mente, de kunne tjene penge på det. Folk ville komme strygende for at se disse to underligt udseende brødre, og når den slags sker, så klinger det i kassen hos dem, der viser dem frem. Ergo: da en "freak-hunter" ved navn James "Candy" Shelton, fik øje på dem i den tobaksmark, hvor de arbejdede som meget unge, ja, måske endda som store børn, lokkede han dem til med slik, kidnappede dem, tvang dem til at gøre som han sagde. Derpå begyndte han at vise dem frem som "The Missing Link" mellem aber og mennesker. 

Brødrene blev også  fremvist under andre betegnelser. Bl.a. påstod man, at de var rumvæsener fra Mars. Ind imellem blev de fremvist som "Kannibalerne  Edo og Iko" eller "Mændende med fårehoveder". På deres egen facon blev brødrene til feterede berømtheder, især blandt hvide mennesker der kom for at glo på dem, at grine ad dem, at trække dem i håret og gyse over deres "særheder".


Der er ikke noget at sige til, at deres "ejer", cirkusdirektøren, tager dem ømt om skuldrene, for han tjente masser af penge på dem. Desværre så de aldrig selv en øre, så jeg tager for givet, at de blev betragtet som - og behandlet som - mentalt tilbagestående personer, der hverken forstod sig på "den slags" eller havde fortjent det, når nu de var blevet optaget i cirkussets "freak-familie". Det blev sikkert forventet af dem, at de var taknemmelige for deres plads blandt de andre "freaks", og det må da også indrømmes, at de da i hvert fald fik kost og logi, meeeen .....

Muse-brødrene står til højre i forreste række

Tykke, tynde, små og store samt "sært udseende" individer som f.eks. den skæggede dame eller manden med de bagudrettede arme blev på den ene side opsøgt af fans, der betalte for at beglo dem, hvilket nogle af dem måske har opfattet som smigrende, på den anden side blev de stillet i bås som nogen, der ikke virkelig var en del af samfundet. Disse freak-shows var en grusom måde at udnytte mennesker, der samtidig vae blevet berøvet andre muligheder i samfundet. 


En dag kom cirkusset til den by, hvor brødrene var født og opvokset, men som de var blevet bortført fra. En af dem, der så dem blive fremvist, var deres mor, og hun genkendte dem. Nok var der gået adskillige år, siden de blev kidnappet, men deres specielle ydre kom dem for en gang skyld til hjælp, og de blev genforenet med deres forældre.  

Der er blevet lavet (dokumentar-)film om brødrene, og der er også udkommet artikler samt en bog, "Truevine", om deres skæbne. De er virkelig blevet til celebriteter, men på en ret vild måde .....


https://www.theguardian.com/books/2017/mar/15/american-freakshow-the-extraordinary-tale-of-ruevines-use-brothers

 

https://www.npr.org/2016/10/18/498336826/kidnapped-then-forced-into-the-sideshow-the-true-story-of-the-muse-brothers


Ingen kommentarer:

Send en kommentar