torsdag den 26. august 2021

Den fulde bager og ufortrødne redningsmand fra Titanic

Den enes død, den andens brød - ak ja .....

Når man oplever eller bare hører om en sådan tragedie som RMS Titanics forlis ud for Newfoundlands kyst den 14. april 1912 hvor mere end 1500 mennesker omkom, så er det svært at forbinde sådan en begivenhed med en vittighed eller bare noget, der er en lille smule morsomt. Man skal i hvert fald være skruet temmelig underligt sammen for ligefrem at skraldgrine ad tanken om døende mennesker i det iskolde vand. Ikke desto mindre er der faktisk noget at grine ad i denne tragedie, hvilket også fremgik af filmen "Titanic" fra 1997, hvor Liam Tuohy havde en ret morsom birolle som skibets førstebager, Charles Joughin (1878-1956), der kom igennem det traumatiske skibsforlis ved at drikke sig mere eller mindre fuld. De fleste tror måske, at denne fulde bager var en filmmagers opfindelse, men det er ikke rigtig, for han var skam en reel, historisk figur, der spillede en stor rolle under forliset.

Charles Joughin, der var født i Birkenhead i England, havde taget hyre første gang som 11-årig, så havet var nærmest blevet hans hjem, med eller uden farer. På land havde han en familie, idet han og hans kone, Agnes Lillian, havde en søn og datter. At han var blevet bager på det splinternye Titanic må have været som et eventyr for ham og hans familie, for skibet blev regnet for toppen af toppen dengang, bl.a. fordi det blev fremstillet som "usynkeligt".

Ved sammenstødet med isbjerget udbrød der kaos om bord på skibet. Adskillige af skibspersonale, der burde have set det som deres opgave at redde så mange som muligt, svigtede, men ikke Charles. I sin egenskab af første-bager fik han i hvert fald sendt brød til folk i redningsbådene, så de havde noget at spise, indtil de (forhåbentlig) blev reddet. Ikke nok med det, men han smed også stole af træ ud til dem, der lå i vandet, så de kunne holde fast i det. Desuden var han også med til nærmest at tvinge flere kvinder og børn i redningsbådene, selv om de ikke ville forlade deres mænd og/eller fædre på det synkende skib. Dette reddede flere liv, der ellers ville være gået tabt. 

Medens andre for forvildede rundt, bevægede han sig roligt og fattet rundt på skibet og hjalp, hvor han kunne. Hans ro og hele hans optræden under denne del af katastrofen skyldtes formentlig, at han under det meste af forløbet var temmelig beruset. Han var bestemt ikke kendt som en drukkenbolt, men han valgte at skylle denne ulyksalige begivenhed ned med flere omgange sprut, hvilket formentlig reddede hans liv, da han til sidst havnede i det iskolde vand.

Lige inden dette skete, havde han holdt fast i rælingen på skibets forstavn, men havde så valgt at springe ned i det kolde vand, lige inden skibet sank. Man mener, at han var den sidste ombordværende, der forlod skibet .....

Det tog omtrent to timer for ham at blive reddet op i en redningsbåd, og i al den tid lå han og plaskede i det iskolde vand på -2°C (28°F). Senere fortalte han, at det ikke havde været noget særligt, hvilket var totalt modsat af, hvad andre som f.eks. andenstyrmanden Charles Lightoller, der var i samme situation, havde sagt. Efter hans opfattelse var mødet med det kolde vand som knive, der blev boret ind i kroppen.


Ligesom andenstyrmanden Charles Lightroller deltog også supermand-bageren fra England i Første Verdenskrig, nemlig via Merchant Navy. Endnu engang blev han bager om bord på et skib, men længe inden da vidnede han for The British Wreck Commissioner om sine oplevelser på Titanic. 


Han første kone, som han altså havde to børn med, døde i 1919 i forbindelse med en fødsel, og det var måske en medvirkende faktor til, at han året efter slog sig permanent ned i USA. Her giftede sig med enken Annie Eleanor (Ripley) Howarth Coll, der havde en datter. Under Anden Verdenskrig gjorde han tjeneste ved troppetransporter, men gik på pension i 1944. Da hans anden hustru, Annie, døde i 1943, var det efter sigende noget, han aldrig rigtig kom over. Selv døde han som 78-årig den 9. december 1956, men huskes altså stadig, fordi han blev en lidt mere munter del af Titanic-myten om de mange omkomne.



 https://www.britannica.com/topic/Titanic


https://faktalink.dk/titelliste/tita


https://allthatsinteresting.com/charles-joughin

 

Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar