mandag den 9. august 2021

Når man mister noget uerstateligt

En dejlig, frisk dreng. Sød, køn og fuld af liv, men den livsglæde holdt nu kun i seks år, for så var det slut for ham og det på en afskyelig måde, der huskes den dag i dag, 40 år senere.  

Lille Adam, der blev født den 14. november 1974, ses her med sine forældre, John og Reve Walsh, som helt nyfødt. Glæden var stor over ham og hans fødsel, men den varede kun til den 27. juli 1981, hvor den lille dreng forsvandt i et indkøbscenter. Hans mor havde efterladt ham ved en maskine, hvor han kunne spille videospil, medens hun handlede i en anden del af indkøbscentret, men ikke ret langt væk fra den maskine, han stod ved. Da hun vendte tilbage for at hente ham, var han imidlertid ikke til at se nogen steder. Hun ledte og ledte, men bad så indkøbscentret om at kalde på ham via højtaleranlægget, hvilket de gjorde, men uden resultat: drengen var og blev væk!

Så blev politiet tilkaldt, og de gennemgik centret fra øverst til nederst i en fire dage lang eftersøgning, men stadig uden at finde ham. Lille, glade Adam var ikke til at se nogen steder. Betjentene havde intet at gå frem efter, for ingen havde tilsyneladende set nogen henvende sig til ham. Adam var forsvundet som ved magi, men seksten dage efter hans og hans mors besøg i indkøbscentret fandt et par fiskere hans afhuggede hoved. Kroppen var der til gengæld ingen spor af.

Tanken om det afhuggede barnehoved er afskyelig, også når man ser billeder af den søde, uskyldige dreng, men man ved jo, at nogle seriemordere gemmer legemsdele som f.eks. hovedet af deres ofre som en art trofæ. Det betød, at det hårdføre amerikanske politi tænkte hurtigt i bestemte baner: hvilken velkendt morder har før gjort sådan noget? En af dem, man havde den slags erfaringer med, var den homoseksuelle Jeffrey Dahmer, der havde myrdet mindst 17 unge mænd og drenge, og som havde 13 afhuggede hoveder i køleskabet, da han blev fanget. Desuden havde nogen bemærket en person i indkøbscentret, der lignede ham. Et af hans foretrukne jagtsteder var - ud over bøssebarer - netop indkøbscentre, men der er stadig ikke enighed om, hvorvidt det kan have været ham, der bortførte og myrdede lille Adam.

Mistanken var der, men det var nu en anden seriemorder, der tilstod mordet, nemlig den mentalt tilbagestående Ottis E. Toole, der sammen med en endnu mere morderisk kammerat, Henry Lee Lucas, havde været på en mord-turné gennem nogle af USAs stater. Der var bare det ved det, at netop disse to var kendt for at tilstå snart sagt alt, selv om der ikke var skyggen af bevis for, at de havde gjort det, de tilstod. Det betød, at Ottis E. Toole i første omgang ikke blev troet, og det blev aldrig bevist hinsides enhver tvivl, at det var ham, selv om politiet 27 år efter mordet lod Adams forældre vide, at det mente de nu nok var tilfældet. Ingen blev derfor dømt for mordet, der den dag i dag er uopklaret, men altså med mistænkte.
Henry Lee Lucas til venstre og Ottis E. Toole til højre

Eftersøgningen blev på mange måder forkludret lige fra starten, men Adams forældre arbejdede med sagen på deres egen måde, idet de knoklede for at få indført forskellige lovændringer til beskyttelse af børn. De startede "The Adam Walsh Outreach Center for Missing Children" bare fire dage efter deres søns forsvinden, og John Walsh deltog i skabelsen af  "The National Center for Missing & Exploited Children". I det hele taget blev John en stærk drivkraft bag alle mulige tiltag for at beskytte udsatte børn.
 

Adam og hans far, John Walsh, havde stået hinanden nær, og fire år efter bortførelsen blev han tilknyttet det populære TV-program "America's Most Wanted", der har spillet en rolle i opklaringen af diverse kriminalsager, men ikke hans søns. Ud over det arbejdede han for indførelsen af nye love omkring børn og deres sikkerhed. Indkøbscentre og lignende lærte af sagen, og i 1994 iværksatte Walmart den såkaldte "Code Adam", der sætter alle ansatte i alarmberedskab ved en rapport om et forsvundet barn. Tolv år senere underskrev præsident George W. Bush "The Adam Walsh Child Protection and Safety Act of 2006", der var en udvidelse af listerne over sex-forbrydere samt registrerede dem, der havde begået pædofile forbrydelser i et nationalt register.   
 
 
 
 
 
 
 
 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar