tirsdag den 18. maj 2021

Pinse og en dødbringende selvforelskelse

Vi styrer imod nogle helligdage, hvor man må formode, at blomsterelskere vil omgive sig med de smukke pinseliljer, der hører til denne højtid. At pinsen i den kristne tro står for Helligåndens komme 10 dage efter Kristi opstigning til himlen er ligesom blevet glemt for glæden ved de smukke blomster og andre pinse-ritualer. Nogle af dem som f.eks. udsmykningen med pinseliljer har imidlertid en helt anden og meget ældre oprindelse end den kristne højtid.

Pinseliljens oprindelse hører til de gamle før-kristne myter som bl.a. Ovids "Metamorfoser", der fortæller om den underskønne yngling Narcissus. Han var søn af den yndige flodnymfe Liriope og flodguden Kifisos, der opsøgte den berømte seer Tiresias for at høre om deres søns fremtid. De spurgte bl.a., om han ville leve længe, og seeren svarede, at det ville han, hvis han vel at mærke aldrig fik sig selv at se. Nu skete der så det, at da Narkissus voksede op, blev han overmåde smuk. Alle beundrede ham for hans skønhed, og det gjaldt også ham selv. Når han bøjede sig ind over den sø, hvor han holdt til, og så sin skønhed afspejlet i dens vand, blev han grebet af en voldsom kærlighed til den skønne, unge mand, hvis spejlbillede han betragtede. Desværre for ham var hans begær efter at røre ved denne smukke, unge mand uopfyldeligt og dermed uudslukkeligt, for det skønne spejlbillede opløstes naturligvis, når han rørte ved det. Det var der, men kun indtil han lod hænderne glide ned i vandet til en omfavnelse.


Denne konflikt mellem begær og begærets opfyldelse gjorde, at hans følelser kun var rettet imod ham selv, og at han var blind og døv over for alle dem, der forelskede sig i ham. En af disse var nymfen Ekko, som Hera havde forbandet, fordi hun havde opholdt hende med sine spændende historier, medens hendes mand, Zeus, var ud for at jagte damer. Forbandelsen betød, at Ekko mistede stemmens samtale-funktion, for hun kunne kun gentage de sidste ord af det, hendes samtalepartner havde sagt. Meget trist, for dermed opstod der jo en hel del forvirring omkring hende og hendes motiver. Da hun mødte Narcissus og forelskede sig i ham lige på stedet, begik hun den fejl at forsøge at omfavne ham, hvilket forskrækkede ham enormt, da han kun ønskede fysisk kontakt med den smukke yngling, han så afspejlet i vandet. Efter Ekkos forsøg på at omfavne ham sank han dybere ned i sin selvforelskelse, medens hun opløstes og bare eksisterede som sin stemme, dvs. som et ekko. 

Hvad Narcissus angik, så hentæredes han af sit uopfyldelige begær efter sig selv, og da man efter nogen tid søgte ham ved den søbred, hvor han jo tilbragte al sin tid, fandt man hverken ham eller hans lig, men det, han åbenbart var blevet forvandlet til: en pinselilje. Sært, at netop denne blomst, der i sin oprindelse står for forfængelighed og selv-dyrkelse, blev forbundet med Jesus, hvis skikkelse repræsenterer det modsatte ....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar