fredag den 14. maj 2021

Jeanne d'Arc eller Claude?

 

Man har altid hørt om den frygtelige straf, der overgik "Jomfruen fra Orleans", dvs. Jeanne D'Arc, idet hun, knap 10 år gammel, blev brændt på bålet som kætter. Denne grusomme begivenhed blev foreviget skriftligt af øjenvidner, og det fortælles, at hun ikke - som på billedet - havde ansigtet utildækket. Tværtimod havde hun et klæde hen over det, så man ikke kunne følge hendes smerte og rædsel over flammerne - eller genkende hende som den berømte Jeanne D'Arc.

Jeannes "forbrydelser" bestod bl.a. i, at hun tydeligvis ikke kendte reglerne for god, kvindelig opførsel, og derfor har hun i moderne tid fået en vis status som en foregangskvinde. Kan hun klassificeres som "heks"? Det er da muligt, at hun har bedrevet gerninger, der regnes for hekses måde at klare sig igennem livet i et hårdt  mandssamfund, men set med nutidsøjne er den slags anklager ikke andet end sludder og vrøvl. Anklagerene gik på mærkelige ting som f.eks. hendes brug af herretøj og bl.a. bukser i stedet for kjoler. Ikke desto mindre er det kun 80-100 år siden, at kvinder blev straffet for at gøre netop det.

Først i 2013 ophævede de franske myndigheder en gammel lov fra 1799 der krævede, at enhver kvinde, der ønskede at gå i mandetøj, først skulle have tilladelse fra Paris' bystyre først."Mandetøj" var bl.a. lange bukser, og det var netop en af de "forbrydelser", Jeanne blev anklaget for.

Masser af mennesker så en kvinde, der blev fremstillet  som Jeanne, blive brændt på Place du Vieux-Marché den 30 maj 1431. Derfor blev mange utvivlsomt yderst forbavsede, da hun pludselig dukkede op igen den 20. maj 1436. Denne kvinde kaldte sig dog ikke Jeanne, men "Claude". Samme dag som hun pludselig viste sig - og deltog i et møde med nogle høje herrer i Metz - ankom Jeannes to brødre, der var overbevist om, at hun var blevet brændt. Så snart de så denne "Claude" indtraf imidlertid noget meget forvirrende, for de genkendte hende som deres angiveligt henrettede søster, og hun genkendte minsandten også dem som sine brødre. Op igennem historien har der været masser af bedragere, der har udgivet sig for forsvundne kongelige personer. Det gælder bl.a. den franske Ludvig XVII og den russiske zar-datter, Anastasia, så var denne "Claude" også en bedrager? Højst sandsynligt, men der er altid plads til tvivl, også i dette tilfælde ....

Noget andet er, at hvis ikke Jeanne blev brændt i vidners nærvær i 1431, hvem i alverden var det så, der stod på bålet og blev pint, indtil hun døde i flammerne? Tjah, gåden er mere eller mindre blevet skubbet til side som irrelevant eller et bedrag af historikere, så den er aldrig blevet efterforsket for alvor, hvilket på en vis måde kan være forståeligt nok, for man ønskede ikke at miste martyren Jeanne, der senere blev helgenforklaret af den katolske kirke. Da selv ikke en helgen kan være både levende og død, vil en anerkendelse af, at det var en form for "stand-in", der led døden på bålet, lave ravage i Jeannes ry og eftermæle - samt kirkens fremstilling af sagen.

I 1456, dvs. omkring 25 år efter hendes død, rehabiliterede en pavelig inkvisitons-domstol Jeanne D'Arc og erklærede hende som martyr, ikke kætter. Hvad Claude/ny Jeanne angår, så giftede hun sig ifølge domprovsten ved Saint-Thiébauts optegnelser senere med adelsmanden Robert des Armoises, der havde angiveligt havde mødt Jeanne før. Før og/eller efter futtede også omkring og blev modtaget af de fornemste folk rundt omkring, der alle åbenbart anerkendte hende som Jeanne D'Arc, nemlig fordi hun lignede hende meget. Hvis nogen alligevel skulle komme i tvivl, så kan hun sørme også fremvise sine to krigsskader, men dem kunne Claude såmænd også have haft, for hun havde angiveligt været soldat i pavens hær i Italien. Ud over Jeannes krigsskader, så var der også hendes velkendte vane med at tale i parabler og at håndtere våben præcis, sådan som Claude gjorde. Alt dette blev taget som "bevis" på, at Claude var Jeanne.

Da hun får mulighed for at møde kongen, Charles VII, kan det dog have ført til hendes forsvinden midt under en middag den 1. august 1439: hvis hun er en bedrager, så frygter hun formentlig, at kongen ville hun ikke kunne narre, for han kendte hende godt. Man kan sige, at de to havde en form for kode mellem sig, idet Jeanne havde fortalt ham en hemmelighed, der skulle bevise, at hun virkelig var Guds sendebud. Hvis Claude ikke kunne dette, ville hendes maskerade være slut, og ifølge nogen var det lige præcis det, der kunne være sket, sådan at hun var nødt til at flygte. Det er sørgeligt at tænke på, at en begavet ung pige på 19 år led en så smertefuld død på bålet, men det ville det nu også være, selv om hun så havde en stand-in, for hun ville jo ikke have lidt mindre end den ægte Jeanne. Desuden var der faktisk flere af tidens unge kvinder, der påstod, at de var den ægte Jeanne D'Arc, ligesom bedragere udgav sig for andre af de fire myrdede zar-døtre. Jeg tror i hvert fald ikke, at "Claude" var "Jeanne", men det er unægtelig en interessant og underholdende historie, der iøvrigt ender med, at denne kvinde - hvem hun end var - boede sammen med sin adelige mand på hans slot, og at de fik et par børn sammen ....


https://en.wikipedia.org/wiki/Jeanne_des_Armoises  



http://www.monio.info/2012/04/27/claude-the-second-face-of-joan-of-arc/

 
https://www.thevintagenews.com/2019/03/06/claude-des-armoises/

 

http://www.1sted.dk/1verdenskrig/dokumentar/kvinder_bukser.aspx 

 

 

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar