torsdag den 6. maj 2021

Hun skød sig til succes

 

Det er sandelig ikke enhver cirkus-artist, hvis liv der skrives bøger og musicals om, men sådan er det med Annie Oakley (1860-1926). Ja, der er tilmed flere film, der giver en romantiseret version af hendes spændende livshistorie. Hun var en  berømt skarpskytte, der fik sig en karriere ved Buffalo Bill's Wild West Show, bl.a. ved at kunne skyde en cigaret ud af munden på sin elskede man, Frank Butler. 


Historier om "det vilde vesten" blev gjort populære efter borgerkrigen via underholdende knaldromaner, og i 1869 skrev forfatteren Ned Buntline en roman om guiden, bøffeljægeren og showmanden William Frederick Cody, der var - eller rettere sagt blev - kendt som Buffalo Bill (1846-1917). Ikke uventet var det såmænd Ned Buntline, der angiveligt skabte dette "kælenavn", der endte med at blive Codys varemærke, både på og uden for scenen. Buntlines forskellige værker om western-helten gjorde ham på en vis måde til en art uofficiel PR-mand for ham, hvilket jo var et perfekt makkerskab for forfatteren og showmanden.

Hvorom alting er, så optrådte denne farverige skikkelse - William Frederick Cody - i shows med Wild West-temaer, men i 1883 oprettede han sit "Buffalo Bill's Wild West". Her kunne man se alle mulige individer fra det vilde vesten, f.eks. også indianere, der så at sige spillede sig selv. Nogle år efter oprettelsen af "Buffalo Bill's Wild West", turnerede showet ikke bare rundt omkring i USA, men kom også til Europa. En af stjernerne var Wild Bill Hickok, som Buntline oprindelig ville have skrevet om, men som var en sky person, der jog den emsige forfatter ud af den by, hvor han boede på det tidspunkt. Senere måtte Wild Bill løses fra sin kontrakt med showmanden Cody, fordi han ikke kunne lide at optræde og havde skudt en lanterne ned, da den lyste på ham.



Hvad Annie angik, så hed hun egentlig Phoebe Ann Mosey og stammede fra en fattig familie, hvilket havde gjort det nødvendigt for hende at bidrage med det, hun nu var bedst til, nemlig jagt og skyderi. Som ganske ung havde hun mødt hundetræneren og skarpskytten Frank Butler, der havde pralet med sine evner som skytte. At hun vandt en skydekonkurrence imod ham blev åbenbart indledningen til deres romance, og de tilsluttede sig Buffalo Bill's Wild West sammen. Her blev hun den højest betalte stjerne - dvs. næst efter Buffalo Bill selv - og hun var sikkert lige så berømt som sin arbejdsgiver. 
 

 
Efter en togulykke blev Annie nødt til at trække sig fra det alt for stressende arbejde i 1901. Hun fortsatte dog med at turnere i et stykke, der var skrevet om hendes liv. 
 
Annie fra 1922 med et gevær, Buffalo Bill havde foræret hende
 
Desuden underviste hun kvinder i skarpskydning, da hun nærede en fast tro på, at også hendes køn burde kunne forsvare sig selv.
 

Thomas Edison har filmet hende i et af sine "Kinetoscopes" i 1894, hvor man ser hendes evner som skarpskytte. På det tidspunkt må hun have været omkring 35 år:
 

Da Annie døde, nægtede hendes elskede mand, Frank Butler at spise, og han døde derfor selv 18 dage senere. Efter ægteparrets død opdagede man, at Annie havde efterladt hele sin formue til velgørenhed og familien. Det er i øvrigt typisk for det, man ved om hendes personlighed, at da USAs mægtigste avismand, William Randolph Hearst, forsøgte at finde snavs om hende, så var der intet overhovedet. Derfor lever hendes eftermæle ubesmykket videre, også gennem de film og bøger, der er om hende og hendes liv.



 
 
 



Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar