lørdag den 22. maj 2021

Fedlingen John Adams

 

Ja, John Adams (1735–1826) kom på et frimærke, hvilket selvfølgelig er mægtig ærefuldt, men han var jo altså også USAs anden præsident efter at have været den første, nemlig George Washingtons, vicepræsident i to omgange, så uventet var det altså ikke. At visse modstandere beskyldte ham for at ville forvandle sin præsident-titel til en ny konge-værdighed med hans begavede børn som naturlige "tronfølgere" er morsomt i dag, hvor vi ser tilbage på en turbulent tid i USAs første år. Desuden: en af hans sønner, nemlig John Quincy Adams (1767-1848), blev jo faktisk USAs sjette præsident .... 

John Quincy Adams

 Det kan dog være, at unge John Quincy Adams i lige så høj grad slægtede sin mor, Abigail Adams, på, for også hun var en begavet person. Hun rådgav sin mand og har vel gjort det samme for sin søn, men hun brændte nok lige så meget for sine egne ideer og idealer, ikke mindst om kvindens stilling.

At både John Adams Sr. og John Adams Jr. spillede en stor rolle i Amerikas fødsel er der dog ingen tvivl om. De samarbejdede også med landets andre store politikere på denne tid.

Fra venstre mod højre: Benjamin Franklin, John Adams og Thomas Jefferson, der diskuterer udkastet til Uafhængighedserklæringen, 1776. Hvad John Adams angår, så var han ambassadør i England på det tidspunkt, hvor de såkaldt "vise fædre" skabte den konstitution, der gælder den dag i dag. Det var således ham, der skrev den del, der kaldes "The Defense of the Constitution of the Government of the United States of America". 

Som vi har set i forbindelse med den skrækkelige Donald Trumps politiske udskejelser, så er en amerikansk valgkamp ikke for svæklinge.  Hvad Trump sagde om sine modstandere var lige så groft, som visses udlevering af ham og hans latterlige sider, også i fysisk forstand. Mht. John Adams, så måtte han finde sig i øgenavnet "His Rotundity", der gik på hans unægtelig temmelig buttede fremtoning.

Fed eller ej, så gjorde han altså sit for at opbygge landet. I dag er han nok mest kendt for den meget kontroversielle "The Alien and Sedition Acts", der skabte enorme politiske stridigheder, som man kan følge i sjove og grove avis-tegninger, der fremstiller de stridende. 

Denne "Alien and Seditions Acts" gik bl.a. ud på at få styr på indvandringen og pressen, og det kan ikke nægtes, at den beskar visse borger-rettigheder, nemlig fordi de gjorde livet surt for de styrende. 

Det blev meget sværere for indvandrere at blive anerkendt som amerikanske statsborgere. Desuden gav det præsidenten et større råderum for fængsling og deportation af ikke-borgere. Ud over det blev det også forbudt at trykke eller bare udbrede løgnagtige påstande om regeringen. Baggrunden for dette lovsystem var til dels Amerikas strid med Frankrig, der såmænd også er foreviget i vittighedstegninger.


Man ser her de slyngelagtige franskmænd, der plyndrer (det feminiserede!!!) Amerika, medens England grinende ser til på afstand. En af John Adams' største bedrifter var, at han på fredelig vis fik afsluttet denne til tider ufredelige strid med Frankrig. Sært nok tog det alligevel et par århundreder, før man for alvor anerkendte hans indsats som præsident. Han blev vel ikke ligefrem usynliggjort, men han stod i skyggen af de mere markante skikkelser i skabelsen af Amerika. Ikke desto mindre var han en god og hæderlig politiker, der knoklede ud fra sine begreber om, hvad landet havde brug for, selv uden den kongetitel, man beskyldte ham for  at efterstræbe. Fedlingen - "His Rotundity" - ville aldeles ikke være konge, for han udrettede skam en masse som præsident.


https://history-first.com/2018/08/02/the-case-of-the-missing-monument-john-adams-and-historical-memory/

 

https://www.constitutionfacts.com/us-founding-fathers/ 


Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar