fredag den 28. maj 2021

Skuespillerinden, der IKKE myrdede sin tankeløse fan .....

 

Sært nok har jeg aldrig kunnet lide Gene Tierney (1920-1991), og det er ene og alene, fordi hun huggede Rita Hayworths mand, prins Aly Khan, fra hende, da hun begyndte at bære præg af sin demens-sygdom. Skyldes min forargelse en overdreven søstersolidaritet? Ja, på en vis måde, for jeg syntes, det var tarveligt af Gene og var dum nok til først og fremmest at give hende og ikke den troløse Aly skylden for, at Rita blev forladt i en så sørgelig situation. 

Som altid, kan man sige, er ingen helt modbydelig, ligesom ingen er helt igennem det modsatte. Sort-hvidt er de sande farver, man bør forholde sig til, og Gene var faktisk ikke en dum dulle, der buldrede frem som et forkælet barn, der forlangte at få og få, og som bare ragede til sig. Da jeg ved et tilfælde læste noget om hendes privatliv, svandt Aly-episoden ind til det rene ingenting ved siden af den tragedie, hun selv kom ud for, hvilket selvfølgelig er lige så ulogisk som det at forkaste hende på baggrund af Ritas situation som syg, forladt og forvirret i et dårligt ægteskab. Det svarer faktisk til at sammenligne smør og benzin, selv om de jo ikke kan erstatte hinanden og derfor ikke naturligt er til sammenligninger .... 

Nå, men Gene var skuespiller, præcis som Rita, men hendes baggrund var langt mere tryg, også økonomisk, for hun var født ind i en stabil familie med en kærlig far, der var en succesfuld børsmægler. Da hun fortalte ham, at hun ville være skuespiller, dannede han en familievirksomhed for at lancere hende, og efter sin Broadway-debut i 1939 blev hun opdaget af filmproducenten Darryl F. Zanuck, der skrev en kontrakt med hende, hvilket var mange skuespilleres drøm dengang. Det skabte hendes karriere og det ry, der senere blev fasttømret med succesfilmen "Laura" (1944) med bl.a. Dana Andrews. 

Så nemt var det absolut ikke for Rita, hvis forældre var dansere, der måtte kæmpe sig frem, år efter år. Desuden var hendes far ikke god ved hende, og der er rigtig mange historier om den incest og psykiske mishandling, han begik imod hende.

Både i ægteskabet med Orson Welles og Aly Khan fik Rita en sund og rask datter. Gene fik også en datter, men med en utrolig tragisk baggrund, der er som en parallel til Agatha Christies roman, "The Mirror Crack'd from Side to Side" (1962), der er blevet filmatiseret et par gange. Denne roman - som nogen mener bygger på Genes livshistorie - handler om en filmstjerne, der myrder en fan, efter at hun har fundet ud af, at det var hendes egoisme og tankeløshed, der gjorde, at hun blev smittet med røde hunde, da hun var gravid. Dette førte til, at hendes ufødte barn blev skadet før fødslen.

Da det samme skete for Gene i hendes ægteskab med designeren Oleg Cassini, må man sige, at hun også kunne have haft god grund til at tage livet af den kvindelige fan, der var skyld i hendes datters skader, men det gjorde hun nu ikke. Det var først senere, hun fandt ud af, hvordan hun var blevet smittet før fødslen, og det påvirkede hende voldsomt psykisk set i årene fremover, men hun forfulgte nu ikke sagen eller hævnede sig.

Det, der skete, var, at hendes fan, der var i marinen, havde været i karantæne, fordi hun var syg af mæslinger. I stedet for at respektere karantænen, sneg hun sig ud, fordi hun absolut måtte møde Gene, da hun var hendes yndlingsstjerne. At hun dermed udsatte den gravide skuespiller for fare, ignorerede hun åbenbart, og den, der betalte prisen for denne tankeløshed, var lille Daria, der blev født med nedsat syn, døv og retarderet i 1943.


Gene var og blev en skønhed, men fik det, man med et samlebegreb, kalder "dårlige nerver". Da datidens super-playboy, nemlig den eftertragtede prins Aly Khan, forlod hende, fordi hans far ikke kunne lide hende - sandsynligvis fordi han havde været meget glad for Rita!! - fik hun et nervøst sammenbrud og blev indlagt. De næste par år røg hun ind og ud af hospitalet, og hun begyndte også at ryge voldsomt, hvilket formentlig var det, der førte til lungesygdommen Emfysem, som hun døde af, 70 år gammel. Inden da havde hun udgivet sin selvbiografi, "Self Portrait", hvor hun bl.a. også fortalte om sin affære med den evige liderbuks, John F. Kennedy.

 

I dag har jeg nærmest medlidenhed med denne såkaldte "man eater", for hun havde bestemt ikke det lette liv, man umiddelbart tror. Ikke at det undskylder, hvad hun gjorde imod den syge Rita, men for at være helt ærlig, så tror jeg, at havde det ikke været hende, Aly Khan faldt for, så havde det været en anden filmskønhed, for sådan var han nu engang. Desuden var damerne mere end villige til at falde for ham ....



https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-1989-11-14-8901310071-story.html

 

https://www.factinate.com/people/facts-prince-aly-khan/ 


Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar