onsdag den 19. maj 2021

Pinlige narko-forbrydelser

 

Den Pakistan-fødte Annie Dookhan (født 1977) gjorde sin familie stolt, da hun blev knyttet til "Massachusetts Department of Public Health Drug of Abuse" som kemiker. Hvad de ikke vidste var, at omgangen med de hårde stoffer, som hun skulle identificere og klassificere, f.eks. i forbindelse med retssager, havde forvandlet den pæne og dydige datter til narkoman og forbryder. Hvor hun skulle have analyseret stofferne, var hun "kommet til" selv at bruge dem - og at stjæle dele af det, der egentlig var bevismateriale i kriminalsager imod forhandlere og brugere.

Stakkels Annie var blevet narkoman, men hendes narkomani ramte ikke bare hende selv, men også de mennesker, der blev retsforfulgt for misbrug af og handel med hårde stoffer. Når hun ytrede sig om sammensætningen af den narkotika, der blev beslaglagt, så optrådte hun som ekspert, for det var hendes rolle som kemiker. Problemet var bare, at eftersom hun havde forsynet sig med bevismaterialet og ofte var vind og skæv på grund af sit misbrug, så var hendes ekspert-udtalelser ikke noget værd, men de fik følger for de anklagede. At hun i visse tilfælde havde tilføjet kokain til de prøver, der skulle bevise eller afbevise de anklagedes skyld, forværrede selvfølgelig sagen for disse. Man kan sige, at hun i realiteten var lige modsat det, hun var ansat til at være, og at hun afgjort udgjorde en fare for enhver, hun fik berøring med inden for systemet.

Da man opdagede hendes bedrageri vakte det ikke bare stor opsigt, men førte efterhånden også til, at laboratoriet blev lukket på guvernør Deval Patricks ordre. Inden det skete, havde man imidlertid bortvist hende, hvilket førte til, at hun selv sagde op. At hun aldrig burde have haft den stilling, hun havde opnået, er meget trist at tænke på. Allerede i sin job-ansøgning havde hun nemlig ikke bare dummet sig, men direkte bedraget sig til den prestigefyldte ansættelse. Således havde hun påstået, at hun havde en cand.mag.-titel og desuden studerede for at skrive en doktordisputats. Ingen af delene passede, og det endte med, at der blev rejst 27 anklager imod hende, bl.a. for forfalskning af beviser i kriminalsager og akademisk ekspertise samt mened. Alt dette mundede ud i en fængselsstraf på 3-5 år samt to år som prøveløsladt.


Den egentlige dom over denne uærlige kemi-ekspert faldt dog efter min mening med dommerens opsummering: "Innocent persons were incarcerated, guilty persons have been released to further endanger the public, millions and millions of public dollars are being expended to deal with the chaos Ms. Dookhan created, and the integrity of the criminal justice system has been shaken to the core." Ja, Annie havde virkelig forbrudt sig, og hendes tåbelige snyderier havde fået følge for mange uskyldige mennesker, der blev udsat for forkerte domme på grund af hendes fiksfakserier. Faktisk blev det hævde, at så mange som 40.000 mennesker kunne være blevet ramt af hendes svindel. Det var grunden til, at Massachusetts droppede mere end 21.000 ikke-så-alvorlige narko-anklager, hvor beviserne havde været i hænderne på Annie.

Nogenlunde samtidig med Annies forbrydelser optrådte der en anden kvindelig kemiker i en lignende bedrageri-sag: Sonja Farak. Minsandten om ikke hun også stjal den narko, hun skulle teste!!! Venners og familiens velmente forsøg på at redde hende ved at fortælle om hendes alvorlige depressioner hjalp ikke. Det kom frem, at hun havde været høj under nogle af de tests, hun havde foretaget, og som havde sendt uskyldige i fængsel. Ligesom i Annies tilfælde måtte man opgive mere end 24.000 sager imod formodede narkomaner og narko-sælgere, fordi hun havde stået for testene. Forbrydelsen var alvorlig, men hun fik kun en dom på 1½ års fængsel samt en prøveløsladelse på fem år, hvilket umiddelbart virker meget lidt i forhold til de følger, hendes handlinger fik for andre mennesker.

Visse narko-sager har unægtelig været ret groteske, men at to statsansatte kemi-eksperter laver sådan en omgang kludder i det, forventer man nu ikke. Noget kunne tyde på, at myndighederne har været for godtroende, og at de ikke har checket ansøgerne i tilstrækkelig grad før ansættelsen. Meget uheldigt, da det viser sig, at Annie og Sonja ikke var de eneste, der begik denne form for forbrydelser. På landsbasis er der afgjort flere, der bare venter på at blive afsløret .....

 

https://www.nbcboston.com/news/local/rollins-pledges-to-vacate-potentially-tens-of-thousands-of-drug-convictions-linked-to-lab-scandal/2335558/

 

https://www.nbcboston.com/news/local/rollins-pledges-to-vacate-potentially-tens-of-thousands-of-drug-convictions-linked-to-lab-scandal/2335558/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar