tirsdag den 25. maj 2021

Teenage-helten

 

En lille, spinkel dreng med et venligt og vågent blik. Han har tydeligvis personlighed og udstråling, men at han også havde slagkraft kommer måske nok som en overraskelse for de fleste, der forventer noget andet af en sand helt end en ildsjæl i en lille, tynd barnekrop. Helt var han dog, tilmed på flere måder.

Iqbal Masih blev født i 1983 i Muridki i Pakistan. Hans familie var meget fattige, gældsatte kristne. Som bare 4-årig blev Iqbal sat i arbejde som væver på en tæppe-fabrik for at hjælpe familien ud af deres gæld. På fabrikken blev han og de fleste af de andre børn, der  arbejdede ligesom ham, lænket til vævene, så de ikke kunne stikke af. Eftersom Iqbal kun fik 1 rupee om dagen, der gik til afdrag på hans forældres lån, kunne han sige sig selv, at det ville vare rigtig mange år, før det var færdigbetalt, også fordi det ikke svandt, men voksede på grund af renter.

En dag fik han nok af denne udsigtsløse slavetilværelse, også fordi han nu vidste, at denne ubehagelige fastlænkning til væven var ulovlig. Han flængede et af tæpperne, hvilket gjorde fabriksejeren, Hussain Khan, rasende, men det lykkedes den nu 10-årige Iqbal at flygte. Efter sin flugt gik han til politiet for at melde Khan, nemlig for hans behandling af børnene, da det jo var imod den lov, som den pakistanske højesteret havde vedtaget vedrørende den type arbejde, han og de andre børn havde været ude for.


Til hans undren returnerede politiet ham imidlertid til Khan, som om han og ikke hans arbejdsgiver var lovbryderen. Anden gang han flygtede, tilsluttede han sig "The Bonded Labour Liberation Front", der kæmpede for de slave-bundne børn, der knoklede på fabrikker som Khans tæppe-fabrik. Denne organisation hjalp ham til en uddannelse, der er normeret til fire år, men som han tog på to. Samtidig begyndte han at holde møder rundt omkring i verden, bl.a. USA og Sverige, hvor han talte om de forfærdelige forhold for børnene, der blev sat til at arbejde, fastspændt til en maskine, selv om det var ulovligt. På bare to år hjalp han efter sigende omkring 3000 børn til at gøre sig fri af den slavelignende tilværelse, de var blevet hensat i.

Selv drømte han om at blive advokat, angiveligt fordi han så kunne gøre meget mere for dem, der havde brug for hjælp, men det ønske fik han aldrig opfyldt, for han blev myrdet den 16. april 1995, dvs. i en alder af omkring 11-12 år. Da han blev ramt af skud, var han bare kommet cyklende sammen med nogle af sine venner i den landsby, hvor han og hans familie boede.

Der er skrevet flere bøger om Iqbal og hans kamp for børnene, der misbruges som slavearbejdere








Efter mordet har "The Bonded Labour Liberation Front" hårdnakket hævdet, at det er en art uofficiel  tæppe-"mafia", der havde fået Iqbal dræbt, for han havde modtaget mange dødstrusler. Både den pakistanske presse og hans mor benægtede, at dette kunne være tilfældet, og tæppe-fabrikanter påstod, at børnene skam fik høje lønninger og blev godt behandlet. Noget, der jo var ren og skær løgn. 



https://in.usembassy.gov/remarks-by-ambassador-kenneth-i-juster-at-the-presentation-of-the-u-s-department-of-labors-2018-iqbal-masih-award-for-the-elimination-of-child-labo/

 

https://stopchildlabor.org/?p=3781 

 

https://worldschildrensprize.org/iqbal-masih 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar