mandag den 3. maj 2021

HAN-/HUN-sport

Bruce Jenner (født den 28. oktober 1949) var en nydelig mand, og for dem, der har fulgt hans liv som del af den fortsatte Kardashian-realityserie, har det nok været svært at se ham forvandle sig fra en særdeles maskulin, olympisk guldmedaljevinder til det, hans eks-kone, Kris Jenner, og hendes tre døtre fra ægteskabet med juristen Robert George Kardashian (1944-2003) har skabt deres navn på at være: kvindelige skønheder, der gør sig godt på TV og i sladderspalterne. TV-programmet "Keeping Up with the Kardashians" fokuserede ikke på ham, men han var en del af programmet som en mand med en urørlig status som berømt sportsstjerne. Som olympisk guldmedaljevinder havde han virkelig gjort det godt, for han havde skabt sig et navn som sportshelt, dvs. som et ægte mandfolk. 


Muskler og sejhed, sådan ser en superman-atlet ud!!! Intet tyder på, at han var noget andet end det, man så ham som, nemlig et mandfolk. Han har dog senere fortalt, at han tidligt kæmpede med sin medfødte kønsidentitet, som han følte var forkert: i sit indre var han kvinde ....

At han som Bruce har bevæget sig fra den stærke og succesrige atlet til en faktisk ret flot kvinde, der udseendemæssigt såmænd godt kan måle sig med sin ekskone og sine steddøtre samt sine egne biologiske døtre, Kendall og Kylie, må være kommet som et chok for TV-programmets mange seere rundt omkring i verden, der var vant til at se ham som en sej gut. 

Da manden Bruce forvandlede sig og blev til kvinden Caitlyn i 2015 opstod der en person, der befinder sig i en unik situation mht. bedømmelsen af kvindelige contra mandlige sportsstjerner. Der er senere opstået en debat om, hvorvidt transkønnede kvinder skal kunne deltage som kvinder, eller om de - på dette punkt - stadig skal regnes for mænd. Grunden til diskussionen er selvfølgelig, at det mandlige køn besidder nogle fordele mht muskelstyrke, der skaber en unfair konkurrencesituation. De transkønnede deltager med deres nye køn, men med en kropslig sammensætning, der hører sammen med deres tidligere status som mænd.

Når Caitlyn Jenner går ind for et forbud mod sammenblandingen af transkønnede og ikke-transkønnede inden for sport, så taler hun altså som en uomtvistelig sportsekspert. Hun ved, at der på grund af hormonet testosteron og fibertypesammensætninger er en biologisk betinget forskel på mænds og kvinders muskelmasse, især i overkroppen. Mænd har en mere imponerende absolut muskelmasse end kvinder, for de har nemlig et større fedtlag. Det hævdes imidlertid, at kvinder relativt set kan forøge både deres muskelstyrke og muskelmasse i nogenlunde samme grad som mænd. Der er individuelle forskelle, men mænd har dog på muskelfiberniveau et større potentiale for at blive/være stærkere end kvinder. Disse er til gengæld udstyret med et muskel-mønster, der gør dem mere udholdende og bedre til at restituere sig hurtigere end mænd.


Man må sige, at sportsverdenen har været opmærksom på de problemer, der naturligt vil opstå i forbindelse med et kønsskifte. Således kræves det nu, at de transkønnede kvinder skal sænke deres niveau af testosteron til det halve, hvis de vil deltage i atletikstævner under Det Internationale Atletikforbund. Det samme gælder f.eks. den hyperandrogene sydafrikaner Caster Semenya, der har et naturligt højt niveau af testosteron.

Sportsverdenen forsøger altså at finde løsninger på denne nye situation med trans-personer af alle tænkelige køn, men der er dog noget, der forvirrer mig, og som jeg stadig ikke forstår: i de nye regler for ligestilling, der netop er blevet offentliggjort, er der ikke længere krav om, at transkønnede skal være anerkendt ved lov vedr. deres nye køn. Det er tilstrækkeligt at fremvise en underskrevet erklæring om, at de identificerer sig selv som kvinder. (Ifølge nyhedsbureauet AFP). som jeg forstår denne bestemmelse, er der ikke tale om en holdbar situation frem over.


Vores verden bliver mere og mere åben over for trans-verdenen. Med den nye accept af forskellige kunstigt skabte, nye seksuelle identiteter opstår der afgjort etiske dilemmaer (bl.a.) i sportens verden. Visse transkønnede atleter beskyldes således for at ”true” kvindeidræt på grund af den fysiske overlegenhed, de har med sig fra deres tidligere kønsidentitet. Denne opfattelse tilslutter Caitlyn Jenner sig altså, og det gør jeg faktisk også. Her er der nemlig et område, hvor ligestillingsbegreber kommer til kort, og indtil vi finder en bedre måde at takle problemet, må vi bare acceptere, at sådan er det. 

Det må være mærkeligt for den nu ganske flotte kvinde Caitlyn at tænke tilbage på sin tid som Jenner-far og en forrygende karriere som sportstjerne. At hun blev valgt til "Årets Kvinde" af Glamour 2015, kan virke som dyb ironi, men er det næppe. Hun kæmper for sit nye liv, og hun - der er republikaner - stiller bl.a. op til en guvernørpost samt ytrer sig altså ret fornuftigt vedr. sportsverdenens nye situation med damer, der bliver til mænd, og mænd, der bliver til damer .....


 

https://people.com/tv/brandon-jenner-says-he-only-saw-caitlyn-jenner-half-a-dozen-times-growing-up/


https://www.cbsnews.com/news/south-dakota-governor-kristi-noem-bill-ban-transgender-girls-female-sports/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=112969987


https://www.cbsnews.com/news/caitlyn-jenner-transgender-girls-in-womens-sports/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=117721696

 

https://www.sdu.dk/~/media/A7A1A945019B4A609F6F5D1D3902756A.ashx

 

https://www.motionsplan.dk/maend-kvinder-muskler/

 

https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/naar-maend-bliver-til-sportskvinder

 

https://www.dr.dk/sporten/oevrig/individets-ret-eller-fair-konkurrence-udfordrer-transpersoner-rimeligheden-i-sport 


https://www.dr.dk/sporten/atletik/forbund-stiller-nye-haardere-krav-til-transkoennede-atleter

 

https://ekstrabladet.dk/sport/cykling/transcyklist-vaekker-harme-uretfaerdigt/7844570 

 

https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/er-det-mishandling-naar-far-og-mor-skaendes-om-hvad-koen-deres-barn-har 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar