Efter at have fået vakt min interesse for reality-genren gennem Catfish og senere et par andre serier som f.eks. TeenMom, har jeg slået et smut forbi "90 day fiance", der startede på TLC i 2014 og nu har mange spinoffs. Ligesom med de andre serier har jeg dog ingen planer om at blive hængende og se dem fremover, da de nu engang mangler substans. Det er og bliver dog et besynderligt TV-fænomen, som der burde forskes mere i, for det lader til, at der bliver flere og flere af den slags udsendelser.
Det er tydeligt, at mange af de medvirkende er gengangere fra andre serier eller fra tidligere, men afsluttede afsnit af den samme serie. At spille sig selv er blevet deres liv, og nogle har det åbenbart som erhverv: de hverken har eller forsøger at få en uddannelse eller et ordinært job. Man kalder den slags reality-stars "C-skuespillere", og det dækker vist fænomenet meget godt. Nogle af dem har opnået en berømmelse, der ikke kommer af evner eller budskab, men af det faktum, at de har blottet deres liv for seerne.
Hvad "90 day fiance" angår, så har jeg vel ialt set 4-5 afsnit med lange pauser, så da jeg satte mig for at tjekke op på parrene her og nu, fik jeg mig adskillige overraskelser. Via Google fandt jeg ud af, at flere ret besynderlige konstellationer var røget, medens andre stadig levede videre, men mere "spillet" end levet: nogle problemstillinger har vist sig at være usande konstruktioner, der blev regnet for interessante og derfor "salgbare".
Parret ovenfor er den super-naive amerikaner Nicole og den arabiske mand, hun har været helt vild med i sådan ca. 3-4 år. De skulle have været gift, og hun har fortløbende sendt ham penge, selv om det er tydeligt for andre, at hendes forelskelse er ensidig. Hun er forelsket i ham, medens han vist nærmest væmmes ved hende og hendes fedme.
Det med den ensidige forelskelse er et gennemgående tema i serien, hvor ældre amerikanske damer forfølger drømmen om den unge, labre elsker. At de kan lokke disse herrer til sig, skyldes formentlig drømmen om amerikansk statsborgerskab, der KAN blive resultatet af en K-1-aftale. Ved hjælp af sådan en får den udenlandske person, der ønsker at blive en amerikaners ægtefælle lov til at blive i landet i 90 dage, der så gerne skulle munde ud i et ægteskab eller en afklaring omkring forholdet. Dermed ikke være sagt, at de kommer til at leve lykkeligt sammen til deres dages ende, for det er tydeligt, at det skal man ikke regne med.
Nogle af afsnittene har været vildt pinlige, fordi det er så tydeligt, at kun den ene part er forelsket og virkelig ønsker dette parforhold. Vedkommende nægter at tage imod fornuft, når hans/hendes venner peger på skævhederne og advarer imod muligheden for svindel. Eftersom de ikke har kunnet få den lækre, unge steg i deres hjemland, men skal til udlandet for at finde en kandidat til rollen som deres drømmeægtefælle, så burde de afgjort tænke sig bedre om og overveje, om dette forhold nu også er realistisk, men det gør de ikke. Selv om ALT taler for, at det ikke dur, og at deres udvalgte ikke virkelig vil have dem, men kun "The Green Card", der giver dem mulighed for at tage arbejde i USA, så holder de ved.
Dette kan imidlertid også hænge sammen med noget andet ved disse reality-serier: pengene! De medvirkende får nemlig betaling for deres indsats: https://screenrant.com/reality-tv-show-star-salaries-best-worst/
Genren har mange købmands-træk, men i nogle tilfælde lader det til, at der er mere mening med systemet end f.eks. i TeenMom. Det gælder f.eks. læge., dyre- og dyrlæge-serier, hvor jeg tror, at nogle dyrejere får gratis eller meget billig behandling af deres dyr. Også disse medvirkende sælger deres liv og identitet til TV, men med et skær af idealisme.
https://www.thelist.com/156355/90-day-fiance-the-most-uncomfortable-moments/?utm_campaign=clip
Ingen kommentarer:
Send en kommentar