lørdag den 11. januar 2020

Den flotte fyr, der fangede dronningens blik og skabte historie



Dette billede er en moderne fortolkning af hovedpersonerne i Tudor-dynastiets historie: fra venstre ser man kong Henrik V af England, der var gift med Catherine af Valois. Hun var en livfuld dame, der ikke synes at have sørget længe, da kongen døde i 1422. Hun fik i hvert fald hurtigt øje på en flot, ung mand ved hoffet, nemlig Owen Tudor, hvis slægtsforhold den dag i dag synes at være temmelig usikre. Nogle påstod, at han stammede fra en fin familie, medens andre hævdede, at han var søn af en flygtet morder". Andre sagde, at han var uægte søn af en kroejer. Hans rolle ved hoffet var også meget "flydende", for nogle siger, at han var en tjener - eller mundskænk - hvis arbejde bestod i at dække bordet, medens andre påstår, at han stod for vedligeholdelsen af dronningens garderobe.
Hvorom alting er, så kunne enkedronningen lide ham, hvilket først og fremmest skyldtes hans gode udseende. Nogle påstod, at hun fik øje på hans maskuline fortrin, da han ved en dans snublede og nærmest faldt i skødet på hende. Andre mener, at hun fik øje på ham, da hun så ham svømme i mere eller mindre afklædt tilstand. Hans udseende behagede hende så meget, at hun giftede sig med denne sociale "undermåler" for en dronning. Deres affære førte imidlertid til en parlamentslov, der gjorde det acceptabelt for en enkedronning at få en ny mand.
Da Catherine døde, blev Owen imidlertid fængslet, hvilket dog ikke afholdt ham fra at flygte. Efter at være blevet fanget igen, benådede den nye konge - Catherines og Henrik V's søn, Henrik VI - ham imidlertid. Kongen bød også Owens sønner med Catherine, der jo var hans halvbrødre, velkommen til hoffet, og de fik fine titler. Den ældste af dem, Edmund, giftede sig med Margaret Beaufort, men døde af pest i 1456, blot tre måneder før fødslen af deres søn, Henrik, der senere blev konge af England som Henry VII. Noget, der ikke gik stille af, for det krævede en krigsindsats, hvor Richard III blev slået, samt et ægteskab med dennes niece, Elizabeth of York.
Det er en interessant detalje i hele dette dramatiske forløb, at det i bund og grund udsprang af Catherine af Valois' blik for lækre mænd. Havde hun ikke set den flotte, men ikke kongelige, Owen Tudor som en værdig partner for en dronning, så ville historien aldrig have kunnet fremvise en Henrik VIII eller Elizabeth I ....








Ingen kommentarer:

Send en kommentar