mandag den 10. august 2020

Den 16 år lange krig, der aldrig fandt sted

Den 11. december 1941 erklærede den polske eksil-regering i London krig imod Japan, men - vist nok for første gang i verdenshistorien - nægtede den udfordrede regering at tage imod denne vist nok meget uventede krigserklæring. Normalt accepterer det land, der erklæres krig imod, en sådan krigserklæring, og BUM, så er de to lande i krig!  

Lederen af den polske eksilregering, Wladyslaw Sikorski, ses her sammen med Winston Churchill og Charles De Gaulle foran en tank i 1941. (Sikoski er nr. 2 fra venstre)

Premierminister Hideki Tojo mente, at den polske eksilregering kun havde erklæret krig imod dem, fordi englænderne havde presset dem til det. Selv om Polen og Japan officielt - eller teknisk set - var i krig fra 1941 til 1957, så blev der aldrig løsnet et skud mellem dem, og den japanske regering hjalp den polske på forskellig måde, bl.a. ved at udstede pas, der lettede situationen for forskellige polakker. Deres sære krig/ikke-krig afsluttedes den 8. februar 1957, hvor der blev genoprettet diplomatiske relationer mellem de to "krigsførende" lande. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar