fredag den 21. august 2020

Christian IV's engelske slægtninge



Den danskfødte dronning Anne af England og Skotland

Ligner dronningen sin bror, Christian IV af Danmark? Det hævdede man i England, efter at kongen havde besøgt sin søster, ja, man var såmænd helt fortryllet af denne påståede lighed. Hvorom alting er, så lignede hendes eneste datter, Elizabeth Stuart (1596-1662), hende i hvert fald.

Elizabeth Stuart var den eneste overlevende datter af kong Jakob VI af Skotland og I af England, og så var hun altså vores kong Christian IV's niece. Hun blev gift med Frederik 5. af Pfalz, der var kurfyrste. Hendes tilnavn blev "Vinterdronningen", fordi han kun besad kongemagten i Böhmen i ét år. 
 

Da Stuart-slægten så at sige uddøde i England i 1714, kom Elizabeth Stuarts barnebarn på tronen som Georg I. Dermed blev hun stammoder til den hanoveranske kongeslægt, der regerede i næsten 200 år, nemlig indtil 1901. Senere skiftede denne britiske kongeslægt med det tyskklingende navn image ved med et kunstgreb  at forvandle sig til det mere engelsk klingende Windsor. Smart og sikkert vældig populært i England. 

Det er en interessant tanke, at alle europæiske kongehuse nedstammer fra kongeparret Anne og Jakob I/VI. At det var Maria Stuarts eneste overlevende barn, sønnen Jakob, der blev stamfar, selv om hun blev henrettet som en forbryder er også underligt. 

Her ses kongeparret Anne og Jakab med deres ældste søn, Henrik, der døde som 18-årig. Han lignede i øvrigt også Christian IV i udseende, og alle - inklusiv hans far - ventede sig en masse godt af ham som regent, men det skete altså ikke. Jakob I/VI var ellers en overtroisk fyr, der bl.a. mente, at det var hekse, der forhindrede prinsesse Anne i at kunne sejle fra Danmark til Skotland. Det kostede mange "hekse" livet, og på et tidspunkt skrev han ligefrem en dæmonologi om disse skrækkelige troldfolk, der lurede alle vegne. Ak ja, hvem siger, at de engelske kongehuses stamfar kan forventes at være fornuftig og ikke spor skør oven på sin sære opvækst: Han blev forældreløs efter moderens henrettelse og var derefter Skotlands konge som 1-årig. Da Elizabeth I, der havde fået hans mor henrettet, døde, blev han også Englands konge. Et sært livsforløb, der ikke kan undgå at præge ham, men han havde nu ikke behøvet at ladet det gå ud over "heksene" ....
 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar