En af disse tilbagevendende ideer er forestillingen om det naturlige menneske - også kaldt "urmennesket" - der lever sammen i fred og fordragelighed, og som måske ikke engang kender begreberne krig, drab og ondskab. Disse begreber har i hvert fald ikke sat sig spor i deres sprog, og de er uforstående over for civiliserede menneskers beskrivelser af sådanne uhyggelige fænomener fra den moderne verden.
I 1971 opdagede man en sådan stenalderstamme, der levede i total isolation i regnskoven på Filippinerne. Stammen, der bestod af 27 individer, fik navnet Tasaday. De levede i huler, brugte stenværktøj og bar blade som tøj. En artikel i National Geography gjorde stammen verdensberømt, men kun få fik lov til at besøge dem, heriblandt den amerikanske journalist og fotograf John Nance og den berømte flyver Charles Lindbergh. De tog masser af fotografier af hulebeboerne, der dokumenterede deres livsstil, og i 1975 udkom der en bog om stammen, "The Gentle Tasaday", med et forord af Charles Lindbergh, der straks blev en international bestseller. Stammens berømmelse voksede konstant, selv om der var dem, der hævdede, at de fandt mystiske, sproglige forhold, der modsagde påstanden om, at de havde levet isoleret fra omverdenen i 1000 år.
De fleste elskede tanken om den venlige og fredsommelige stenalderstamme, men i 1986 brast boblen. Den schweiziske journalist Oswald Iten afslørede det hele som svindel og bedrag, idet han fortalte, at han havde fundet stammen iført moderne tøj og med et fuldt moderne sprog. De havde fortalt ham, at de egentlig var lokale bønder, men at de var blevet tvunget til at spille hulemænd. Grunden til dette var, at præsident Marcos havde brug for noget sensationelt, der kunne aflede opmærksomheden fra ham og hans korrupte styre, så man opfandt altså en stenalderstamme. Selv om fupnummeret blev afsløret, så er der dog stadig dem, der er så begejstrede for tanken om den venlige og fredelige stamme, at de hævder, myten er delvis sand: disse mennesker var isolerede, men ikke i 1000 år ....
Ingen kommentarer:
Send en kommentar