lørdag den 29. august 2020

Offer for en viking

 

Vikingen Egil Skallagrimssons ry lever videre i vor tid, fordi han var en stor digter. At han også var en brutal bisse, der ikke skyede nogle midler til hævn, når han blev vred, bærer man ligesom over med, idet man nærmest opfatter hans brutalitet som noget pudsigt. For eftertiden er han nok nærmest blevet til en art "trolden i æsken", der minsandten også skrev flotte digte. En form for bussemand, der måske efterhånden er mere underholdende end skræmmende.

Han blev født på Island omkring 910 e.Kr. og døde ca. 80 år senere, så han blev gammel. Ifølge sagnet tilhørte han en temmelig speciel familie, idet hans farfar angiveligt kunne forvandle sig til ulv, når han ville. Aha, tænker man, en familie af varulve! Helt så slemt var det næppe, men brutale var de, hvilket i Egils tilfælde bl.a. gav sig udslag i drab og mord. Således skal han have begået sit første mord som 7-årig, hvor han angiveligt kløvede hovedet på en eller anden stakkel med en økse. Senere blev det værre, og det jeg selv finder værst er måske, at han klemte øjnene ud på en mand, der ikke havde noget mjød, han kunne byde ham på, men som serverede surmælk. Grove løjer må man sige, og det kan ikke retfærdiggøres med opdagelsen af, at han måske led af en sygdom, der fortykkede og deformerede hans ansigtsknogler.

Alle Egils uhyrligheder førte til en udvisningsdom, som kong Erik Blodøkses dronning, Gunhild, formentlig har beordret. Helst ville hun have haft ham henrettet, da han på et tidspunkt blev taget til fange, men han klarede frisag ved at skrive et smukt hyldestdigt til hendes mand, kongen. Efter at være blevet udvist, tog han til England, hvor han sluttede sig til kong Athelsten, sådan at han kom til at kæmpe imod sine gamle kammerater, nemlig Erik Blodøkses mænd. Det har nok ikke altid været lige let for ham, da han åbenbart var loyal over for dem, han regnede for venner.

En hård banan med et blødt hjerte? Tja, måske, men jeg har nu ikke glemt det, han gjorde ved den stakkels mand, der ikke kunne servere mjød for ham. Det var grimt gjort, og jeg forestiller mig livet fremover for den blindede mand i et vikingsamfund: fra viking til tigger? Ikke rart, nej, slet ikke rart ....


https://islandstur2013.wordpress.com/farfaren-til-egil-skallagrimsson-kunne-forvandle-seg-til-ulv/ 

http://www.viking.ucla.edu/publications/articles/skull_bones.pdf 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar