lørdag den 29. august 2020

Lykken som statussymbol


                                          Jamen, det vil vi da alle, på hver vores måde ....

Det er in at være lykkelig, hvilket der ikke er noget at sige til, men det er også et statussymbol. Én ting er den individuelle lykke, noget andet det, man kunne kalde "fælles-lykken", hvor alle opfyldes af de samme forestillinger, drømme og håb om livets lykke. De mest almindelige af denne type drømme består nok i sådan noget som at møde den eneste ene, få dejlige børn, en god karriere, et nyt hus samt masser af penge på lommen. Når man tænker over det, så kan mange menneskers lykke-vej beskrives som en masse parallelle linjer, der løber side om side uden de store forskelle eller forskydninger. 


Den individuelle lykke-drøm derimod krydser de parallelle linjer, hvilket mange af de fælles-lykkelige synes bringer uorden i deres smukke symmetriske lykke-mønster. Nogle af de fælles-lykkelige opfatter de individuelle lykke-mennesker som provokerende, idet deres alternative liv og livsstil opfattes som en kritik.af fælles-forestillingerne. 


Hvor de fælles-lykkelige er vant til, at repræsentere lykke-begrebet som idealet, så kommer de her underlige individualister med deres helt anderledes opfattelse, og det kan ses som en udfordring. De føler måske, at der bliver sat spørgsmålstegn ved deres liv, og at det d ermed forvandles fra en succes til noget helt andet.


At man ikke altid kan definere lykke kommer sikkert bag på mange mennesker, der har set det som et fælles-menneskeligt ønske om noget bestemt, "der siger sig selv". F.eks. udstråler den lille, fattige, men jublende glade dreng på billedet ovenfor en glæde, der ikke kan erstattes af en masse penge. Det kan formentlig forøge den, men ikke træde i stedet for eller sælges, byttes eller foræres væk.


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar