tirsdag den 25. august 2020

Skønne toner

 

Stradivarius-violiner er et begreb. At eje en stradivarius svarer til at have et originalmanuskript af en af de store forfattere eller f.eks. en ægte Van Gogh. Ingen af delene er tilgængeligt for ikke-millionærer

Andre instrumentmagere har dog lavet skønne musikinstrumenter som f.eks. tyskeren Joachim Tielke (1641-1719). Man har diskuteret, hvor mange instrumenter han har lavet og er foreløbig nået frem til, at det formentlig beløber sig til ialt 174, idet man så tæller fragmenter af ikke længere fungerende ting med. Det er mange, men ikke helt så mange som Stradivarius. 

Tielke lavede mange forskellige typer instrumenter, og de fleste er udsmykkede, så de fremstår som rene kunstværker. Det, der kenderegner dem, er dog deres klangfylde. De er ikke bare smukke at se på, men lyder også virkelig godt den dag idag.

Fordi der hersker den samme form som snobberi omkring Tielkes instrumenter som omkring de violiner, Stradivarius lavede, er man imidlertid blevet opmærksom på én - nemlig for samlere - foruroligende detalje: kan man nu være sikker på, at det er mesteren selv, der har lavet dem? Hvis det ikke er ham, men lærlinge og medarbejdere, så kan klangfylden og skønheden være aldrig så forrygende, men samlerværdien kommer under beskydning. Man køber Tielke-instrumenter på samme måde, som man investerer i en Degas, Gauguin eller Van Gogh, og det er egentlig temmelig komisk, når nu den kunstneriske udførelse under alle omstændigheder er sublim.   



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar