mandag den 23. november 2020

Rig på fattige mennesker

 

At det den ene gang efter den anden er lykkedes (over-)smarte forretningsfolk at tjene store summer på fattige mennesker ved man jo. De fattige har få og små midler, som de bliver narret til at tro, at en eller anden smart fyr kan få til at yngle, så de på den måde kan sikre sig økonomisk i en usikker verden. Det sociale system i f.eks. Indien giver ikke meget håb om en tryg fremtid for folk, der måske har slidt og slæbt med fysisk arbejde hele deres liv. De har ikke tjent nok til at fore en ikke særlig fed bankkonto med de summer, der sikrer dem i alderdommen. Derfor bliver de lette ofre for sådan en fyr som f.eks. Subrata Roy (født den 10. juni 1948).

Han startede den såkaldte Sahara-gruppe i begyndelsen af 1970'erne med en startkapital på et par hundrede kroner. Det, han har lavet, er tale om en form for bank-virksomhed, hvor selv de mindste beløb er velkomne. Folk faldt for det, især i landlige områder, hvor der ikke er mange banker, og for Roy tjente de fattiges penge som en kærkommen pengeforsyning ud fra devicen "mange bække små gør en stor å". 


Konceptet var ret smart, for folk forpligtede sig ikke bare til at spare langsigtet, men også til at komme med nye indskud på aftalte datoer. Hvis disse ikke kom som aftalt, blev indskyderne straffet med store gebyrer. At få de indskudte penge tilbage viste sig selvfølgelig også at være en kringlet affære, hvilket betød, at fattigfolk mistede penge. Endelig - i 2008  - konkluderede Centralbanken, at der var tale om svindel, og Roy blev arresteret. 


Pludselig var verden ikke nær  så nem for ham som før, og han kom ligefrem ud for et overfald, da der var en utilfreds småsparer, der smed blæk på ham. Roy, der havde levet højt og flot på de fattiges penge, og som bl.a. havde investeret i luksushoteller over hele verden, røg i fængsel for svindel. Inden det skete, havde hans smarte system imidlertid skaffet ham hædersbevisninger fra forskellig side. Bl.a. modtog han et æresdoktorat i forretningsledelse fra The University of East London (2013). Man kan heller ikke sige, at han udelukkende har fyldt sine egne lommer med stjålne penge, for hans forskellige investeringer og andre gøremål har faktisk skaffet arbejde samt uddannelsesmuligheder for folk, der ellers ikke havde muligheder for den slags. Det er dog alt sammen sket med penge, han tydeligvis ikke har haft i sinde at betale tilbage til de fattige investorer ....


https://www.newindianexpress.com/nation/2020/sep/02/sc-dismisses-netflix-plea-against-order-restraining-it-from-using-subrata-roys-name-in-web-series--2191487.html

 
https://www.outlookindia.com/photos/people/subrata-roy/9070

 

 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar