tirsdag den 10. november 2020

Den nordiske overgud, Odin


Flot fyr - svært bevæbnet, men med kæledyr, så han er sikkert god nok på bunden - alt andet ville heller ikke være godt, da han som asernes øverste guddom har stor magt. Hans navn er selvfølgelig Odin, og han kendes bl.a. på sine to ravne, Hugin og Munin, men også på sit udseende, for han har kun ét øje. Det andet har han mistet, da han bøjede sig ned over Mimers brønd for at få sig en slurk visdom. Mimer var en utrolig klog jætte, der kun bestod af et hoved, og han var overmåde klog. Ved at drikke af hans brønd kunne Odin opnå noget af hans klogskab, men den plan var Mimer ikke med på: han lod ham ikke drikke af visdommens kilde, hvis ikke han gav ham sit ene øje. Det gjorde Odin så og dermed blev han alvis. 


Også hans ravne, Hugin (: "Tanken") og Munin (: mindet), er en del af hans klogskab, idet de symboliserer dele af hans sind. Hver morgen sender han dem ud i verden, så han kan indhente oplysninger om alt, hvad der foregår i gudernes og menneskenes verden, når de vender tilbage om aftenen og fortæller, hvad de har set. 

Odin regerer i Valhalla, men holder sig ikke altid hjemme. Somme tider begiver han sig ud på vandringer, og så er det ikke sikkert, at han optræder i sin egen skikkelse. Faktisk har han både flere identiteter og navne. De gamle nordboere så ham som Alfader, men han var også kendt som Ygg (: den frygtelige). Noget, der vel stemmer godt med en af hans mange roller, nemlig som krigsgud.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar