søndag den 22. november 2020

Cornflakes mod sex

 

 

 

Er vi, hvad vi spiser? Det var så nogenlunde den tanke, der styrede cornflakes-mogulen J(-ohn) H(-arvey) Kelloggs ideer om sund levevis. Nogle har ment, at han, der talte varmt for alle nøddeprodukter, skabte et meget populært og sundt ernæringsmiddel, nemlig peanut butter, men det er der dog ikke helt enighed om. Andre påstår nemlig, at æren skal gå til cubanske kvinder, der inspirerede an amerikansk kvinde i 1840. 

Én ting er dog sikker: H. J. Kellogg (1852–1943) revolutionerede ikke bare morgenmaden for sine samtidige, men så sandelig også for os i vor tid. Dette skyldes hans opfindelse af cornflakes, der blev - og stadig er - en stor succes. Det smager godt, er nemt at tilberede og regnes for at være sundt, hvis ikke det begraves i sukker. 

Man må sige, at H. J. Kellogg var en driftig herre, der konstant syntes at tænke på sundhed og gode vaner. Desuden havde han nogle markante ideer om moral og levevis, der var en videreførelse af det, han havde lært som medlem af Syvende Dags Adventisterne, der går ind for en sund livsstil med vegetarisk kost og afholdenhed til alt muligt, lige fra tobak til svinekød. Adventisterne giver stadig tiende af deres indtægter, sådan at kirkens friskoler, efterskoler, plejehjem samt hospitaler og nødhjælpsorganisationen ADRA kan opretholdes. 

J. H. Kellogg gjorde - ud fra sine begreber - på mange måder meget for sundheden, bl.a. via Battle Creek Sanitorium i Michigan, hvor han som læge, ernæringsekspert, opfinder og forretningsmand kunne give både rige og fattige mange former for behandling med sine specielle apparater som f.eks. dette til lysterapi. 

Det virker, som om han konstant var i gang med studier og opfindelser omkring de ting, han troede på som f.eks. cornflakes, der oprindelig var tænkt som en sex-afdæmpende fødevare. Det med sex-afdæmpning gik han stærkt ind for, og som 37-årig omskar han sig selv for at dæmpe sin trang til onani. Han var tilhænger af seksuel afholdenhed og mente, at man burde have styr på sine kønsorganer, hvilket omskæring for mændendes vedkommende og gruopvækkende behandlinger af forskellig art for kvinderne skulle hjælpe til med. Hvad det geniale kvindelige organ klitoris skulle udsættes for var sørme ikke småting!

I 1877 udgav han sin "Plain Facts about Sexual Life", der senere blev revideret og genudgivet i flere omgange. Efterhånden må det vel også være gået op for ham, at cornflakes ikke havde den ønskede sex-afdæmpende virkning, som han havde håbet: der skulle mere til. Det overordnede perspektiv var imidlertid noget, vi ellers har set skrækkelige, historiske resultater af i 1940'erne: race-hygiejne. I de omkring sidste 30 år af sit liv arbejdede han for at fremme sine eugenetiske ideer. Han og Hitler kunne være blevet samarbejdspartnere, for han mente, at racerne burde adskilles, fordi ikke-hvide ville skade den samlede gen-pool. Sammen med Irving Fisher og Charles Davenport oprettede han "The Race Betterment Foundation" i 1906, der fik stor betydning for de amerikanske bestræbelser for den såkaldte race-forbedring. Unægtelig et ubehageligt faktum, der giver cornflakes , peanut butter og andre fødevarer en grim bismag ....

 

https://overland.org.au/2020/04/cereal-circumcision-and-tax-evasion-a-history-of-john-harvey-kellogg/ 

 

https://www.greelane.com/da/humaniora/historie--kultur/who-invented-peanut-butter-4082744/ 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar