tirsdag den 17. november 2020

Den morderiske læge

Den nydelige og ret statelige Harold Shipman (1946-2004) var en meget populær alment praktiserende engelsk læge, selv om hans patienter havde en kedelig tendens til at dø. Fordi Shipman blev regnet for en samfundsstøtte, var der dog ikke nogen, der kiggede ham og hans behandlinger efter i sømmene. Dvs. indtil en af hans kolleger studsede over den høje dødsrate, for så kom der fut i politiet. Efter en to år lang udredning blev Shipman dømt skyldig og fik en livstidsdom.

Ingen vidste dog med sikkerhed, hvor mange ofre, der var. Nogle mente, at der kunne være op til 500-1000, medens andre påstod, at der har omkring 250. Udredningen påviste i hvert fald, at 215 var blevet myrdet af ham, hvilket betyder, at han var en af de flittigste mordere i England i nyere tid.
 

De fleste af Shipmans ofre var ældre kvinder, idet den yngste af de identificerede ofre var 41 år gammel. Man mistænker dog, at dette ikke har sin rigtighed, og at den alleryngste i virkeligheden var en lille pige på fire år. Den 13. januar 2004, der var en dag før hans 58-årige fødselsdag, hængte han sig i sin celle. Spørgsmålet er så, HVORFOR han begik disse mord? Det forklarede han aldrig, ligesom han heller ikke udtrykte sin beklagelse over sine ugerninger. Meget tyder dog på, at han gjorde det for at få et "sus": han kunne simpelthen lide at myrde og at se sine patienter dø. Forskellige fiksfakserier med et testamente, hvor en patient angiveligt efterlod ham alt, gør imidlertid, at man i visse tilfælde kan mistænke, at der var flere motiver bag de enkelte mord .... 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar