tirsdag den 24. november 2020

Uhygge contra morskab

Er dette kadaver-lignende uhyre (?) uhyggeligt? Ja, det vil jeg mene, for han kommer tæt på noget menneskeligt, der er dødt - og så alligevel ikke. Hvis han var et rumuhyre - dvs. en E.T. - så ville han ikke være nær så uhyggelig, for de kan fremstilles på alle mulige måder: sådan ser de ud, og det var det. Hvad et væsen som dette er, kan man ikke lige afgøre, det rykker tættere på os, der er mennesker, og truer vores selvforståelse. Nu er det heldigvis ikke sådan, at der er sansynlighed for, at vi ender som levende døde, hvilket jeg går ud fra, at dette gennemhullede individ er, og det er lidt beroligende, men ikke helt. Han kunne f.eks. dukke op i en af éns mindre behagelige drømme ....

Uha, en typisk skræmme-figur! Mennesker, der får til dagen og vejen ved at optræde som klovne, er nok de eneste, der ser disse udklædte personer som ufarlige hygge-bamser. De har dog ofte signaleret noget farligt, for hvordan skulle en af deres slags ellers være endt som hovedperson i gyserkongen Stephen Kings "It"??? Efter at Gary Wayne Garcy blev afsløret, dømt og henrettet, ved man, at ens fornemmelse af fare var rigtig: stol aldrig på en klovn, især ikke hvis du er et barn eller et ungt menneske ....  

Nu ved jeg godt, at der findes flere typer klovne. Den ene af de to hovedtyper, vi kender i dag, er en klumpedumpe, og den anden er en vemodig og smuk samt musikalsk skikkelse, der f.eks. spiller på fløjte. I virkeligheden har klovnefiguren en lang tradition bag sig og er overhovedet ikke bundet til hverken Gacy- eller King-typen.

                            Tim Curry under forvandlingen til den uhyggelige Mr. Pennywise

Som regel ses klovne som komiske figurer, der gør alt muligt fjollet for at få os til at le. De er populære blandt børn og ballet-fanatikere, idet sidstnævnte kender dem fra forskellige balletter med de klassiske figurer Columbine, Pjerrot og Harlekin.

                      Porcelænsfigurer over de klassiske figurer: Columbine, Pjerrot og Harlekin

Det skræmmende aspekt ved klovefiguren må være kommet ind temmelig sent. I den ældre commedia dell'arte-tradition var den flotte og elegante Harlekin oprindelig en en mere dobbelttydig figur ved navn Marcus. Han havde ikke det fine, mønstrede tøj, som Harlekin har nu. Hvad Pjerrot angår, så kendes han også som "den hvide klovn", og han er nok den, de fleste af os nutidsmennesker ser som den klassiske klovnefigur, men han kom faktisk først til i det nittende århhundrede i sin nuværende udformning. Hans rolle som fornuftens repræsentant virker dog ikke særlig klar, og jeg tror, at mange forveksler ham med den mere ordinære dummepeter.


https://denstoredanske.lex.dk/klovn






Ingen kommentarer:

Send en kommentar