lørdag den 28. november 2020

Alder

 

Man spørger sig selv, HVORDAN døde østersen Ming, der var 507 år gammel, da den "gik bort", som man siger? Var der en eller anden pilfingret videnskabsmand, der ikke kunne lade være med at åbne dette verdens længst levende væsen? Eller var der nogen, der fik lyst til en mundfuld østers og derfor myrdede den??? Hvis det ene eller det andet er tilfældet, så er vi gået glip af en mulighed for at følge et endnu længere livsforløb, og det er altså ærgerligt, for det kunne måske have fortalt os noget vigtigt om aldringens gåde.

Vi mennesker fødes, lever og dør, alt sammen inden for et vist antal år, der regnes for en normal livslængde for nutidsmennesker, men lad os ikke glemme, at det, der er almindeligt for os i dette århundrede, ville være højst ualmindeligt for en person, der f.eks. var født i Det Romerske Kejserdømme. Dengang var gennemsnitsalderen omkring 25 år. I Middelalderen røg den helt op på 33 år, for derpå at stige tyve år mere i begyndelsen af det nittende århundrede. 

Ja, eller endnu tidligere, da du ser ud til at leve i Middelalderen, og dér døde man altså ofte før 48 års-alderen ...
 

Det betyder, at en person på 12½ år var midaldrende i Det Romerske Rige, hvilket jo er en grotesk tanke. Formentlig gjaldt også også kun de fattige befolkningslag, selv om alle var lette ofre for div. sygdomme, vi ikke regner for noget særligt i vore dage.

 

              Dette er en lille, død prins, der burde have haft de bedste forudsætninger for et langt liv

Den farligste periode i et menneskeliv var i lang tid barndommen. Det allerfarligste var selvfølgelig at blive født ind i en fattig familie med mange munde at mætte, men der var sandelig også mange børne-dødsfald i de såkaldt højere kredse. Kvinderne døde ofte i barselsseng, og de små fulgte dem hurtigt efter fødslen - i mange tilfælde foregik det hele omvendt, idet barnet var dødfødt eller døde lige efter at være født, og moderen kom hurtigt efter. Det gamle ord "Om morgenen rød, om aftenen død" blev alt for ofte bevist som en ufravigelig sandhed.

For ikke så længe siden foretog israelske videnskabsmænd nogle undersøgelser, der tydede på, at man kunne vende aldringsprocessen om, i hvert fald på nogle punkter. Det er meget spændende, men kun fremtiden viser, om teorierne holder. Noget af det, man fandt ud af, vidste man dog i forvejen: man skal spise sundt, få motion og sørge for, at ens åndedræt fungerer godt, etc.. Hvis ikke man synes, det er sjovt, ja, så er det trist, for man kan tilsyneladende ikke både få et langt, godt liv og skæg og ballade.

Noget, jeg tror, betyder meget, er ens egen holdning til aldersprocessen. Hvis man hader tanken om ikke længere at være i tyverne eller trediverne, så kan det kun gå galt, og man rammes måske af det, der lyder som noget af det tristeste, et menneske kan rammes af, nemlig livslede. Jeg kan forstå, hvis en person, der er syg og uden stimuli af nogen art, taber livslysten, men jeg synes, det er for dårligt, hvis det sker, fordi man finder grå hår, et par rynker eller hører dårligere. Det er noget fis, for livet indeholder altså mere end de sædvanlige ungdoms-glæder, som så mange direkte identificerer sig med .....

 

https://www.yahoo.com/news/human-ageing-process-biologically-reversed-153921785.html 

 

https://academic.oup.com/ije/article/34/6/1435/707557 

 

https://www.bbc.com/future/article/20181002-how-long-did-ancient-people-live-life-span-versus-longevity 

 


 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar