fredag den 13. november 2020

Statue af en "måtte"

Dette billede af John Opie er det klassiske portræt af den engelske forfatter og kvinderetsforkæmper Mary Wollstonecraft (1759-1797), der har fået en renæssance i vore dage. Ikke bare feminister, men også historikere og litterater af forskellig art har fået øjnene op for hende og hendes radikale ideer om kvinder og kvindeundertrykkelse. I sit korte liv fik hun udgivet romaner, afhandlinger og en børnebog, men er mest kendt for "A Vindication for the Rights of Women", der har været som en åbenbaring for mange nutidige feminister. Indtil da var hun glemt eller i hvert fald kun set som den uortodokse og småskøre mor til forfatteren Mary Shelley, hvis fødsel førte til hendes død.

Mary har til gengæld skaffet sig noget nær udødelighed med sin roman "Frankenstein", der er kendt og elsket den dag i dag samt er blevet filmatiseret om og om igen. 

Da Mary Wollstonecraft døde, var hun gift med filosoffen William Godwin, der (måske ufrivilligt) ødelagde hendes ry ved udgivelsen af "Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman", der simpelthen var for stærk kost for det snerpede England. Det forargede folk ikke bare at høre om hendes syn på kønnenes totale ligestilling, men også om hendes uortodokse livsstil med flere elskere inden ægteskabet med Godwin samme år, som hun døde i barselsseng med datteren, Mary.


I de få portrætter, der findes af  Wollstonecraft fremstilles hun som en nydelig, fuldt påklædt og ikke spor provokerende dame. Eftertiden forestiller sig hende i færd med intellektuelle sysler, og det havde man også taget for givet ville være tilfældet med den statue, der blev samlet penge ind til at få rejst i forbindelse med hendes i vor tid genoprettede ry.Den skulptør, man valgte, var den 75-årige maler og billedhugger Maggi Hambling, hvilket jo virker meget passende. Ingen havde åbenbart ventet at se forfatteren og filosoffen Mary Wollstonecraft foreviget af denne skulptør som en spinkel, nøgen kvindekrop uden antydning af tilknytning til intellektuelle præstationer. I stedet ser man en kvinde med en overmåde vildvoksende måtte af hår. 


Det er da muligt, at Mary Wollstonecraft så sådan ud uden tøj på, men hvad har det med hendes tanker, ideer og politik at gøre? Nøgne kvinder optræder i mænds sexistiske fantasier og blade, og derfor signalerer det uvilkårligt det modsatte af, hvad Mary Wollstonecraft stod for. Forargelsen er stor, for hvordan kunne det ske, at en statue af en heroisk skikkelse bliver forvandlet til intet andet end en SKIKKELSE??? 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar