tirsdag den 3. november 2020

USAs første kvindelige præsident - af gavn, men ikke navn ....

I dag, hvor valgdagen i USA endelig er oprundet, vil det være passende at sende Thomas Woodrow Wilson (1856-1924) en tanke. Han var USAs 28. præsident (1913-1921), men i en vis del af hans tid ved magten var det rent faktisk ikke ham, der regerede, men hans kone, Edith. Præsidenten havde nemlig fået et alvorligt slagtilfælde, og han og regeringen havde kun to valgmuligheder: 1) at han skullle gå af på grund af sygdom eller 2) at skjule hvor syg han var. Edith valgte uden tøven det sidste for ham ....

Edith var en statelig kvinde fra en ganske fornem, men ikke særlig velhavende familie, der havde både fine nybygger-rødder samt indianske aner. At de var slaveejere hørte med til billedet af dem. Hvad Edit og hendes familie angik, så nedstammede de fra den legendariske indianerkvinde Pocahontas. 
 
Edith var det syvende barn ud af en børneflok på elleve. Under et besøg hos en gift søster mødte hun og giftede sig med en rig juvelerer, Norman Galt (1864–1908). Da han døde, fangede hun Woodrow Wilsons øje og blev kort efter gift med ham, der var enkemand. I sit første ægteskab havde hun fået en søn, der dog døde efter et par dage, og selv blev hun skadet af den hårde fødsel, så hun blev ude af stand til at få flere børn. Som enke efter den rige juvelerer Norman Galt, arvede hun en stor formue, hvilket nok har hjulpet hende i hendes nye virke som værtinde for det højere borgerskab.
 
Som ung pige havde hun ikke fået særlig megen boglig uddannelse, men var åbenbart kvik og lærenem. Mange andre kvinder fra denne tid havde dog fået langt mere undervisning end hende. Sjovt nok kan man sige, var Woodrow Wilson den mest intellektuelle præsident, der har været indtil nu. Han havde en akademisk grad, men følte åbenbart ikke, at Edith var hverken dum eller kedelig, selv om hun ikke havde så meget boglig viden som ham.
 
Det siger næsten sig selv, at hun må have sympatiseret med sin mands mange reformer som demokratisk præsident. Han fik indført skattestigninger på indkomst, lån til landbruget, forskellige restriktioner på børnearbejde samt kortere arbejdstid for jernbanearbejdere. At han også nærede respekt for kvinder fremgår af hans arbejde for at indføre kvindelig stemmeret. Andre tiltag som f.eks. genindførelsen af værnepligt, der ellers ikke havde været opretholdt siden Borgerkrigens dage, var måske ikke så populære, men da USA jo deltog i Første Verdenskrig, kunne det ikke undgås. Han spillede en stor rolle i udarbejdelsen af fredsplanen for Europa efter krigens afslutning i 1918. På grund af hans dygtighed og personlige engagement i fredsslutningen fik han Nobels fredspris i 1919. Alt det ekstra arbejdet, dette medførte, kan dog have været for meget for ham, for samme år førte en ophedet diskussion med hans republikanske modstandere til, at han fik et alvorligt slagtilfælde.  


Gode råd var dyre, men hjælpen var nær: Edith trådte til, idet hun skjulte hans sygdom og regerede i hans sted. Kun et fåtal blev holdt orienteret om hans tilstand, så det var begrænset, hvor mange der vidste dette. Ikke desto mindre indtog hun den uofficielle stilling som præsident-"vikar" i mere end et år, men gav de emner og beslutninger, hun selv mente var særlig vigtige videre. I denne tid var hun desuden det vigtigste - og måske reelt set det eneste - forbindelsesled mellem præsidenten og hans kabinet.

 Edith Wilsons officielle portræt i Det Hvide Hus

I sin "regeringstid" gjorde hun sit for at få fjernet personer, hun mente, ikke var til gavn for hverken hende eller hendes mand. Hun hjalp også Woodrow Wilson med det papirarbejde, han stod for, og fik ofte indført noter eller ændringer. Var hun en "tronrøver"? Nej, men hun har sikkert været stolt af det, hun gjorde, hvilket også fremgår af hendes selvbiografi, "My Memoir" fra 1939. Senere var der kritiske røster, der brokkede sig over hendes rolle i regeringsførelsen, men hun retfærdiggjorde sig som hjælper for sin syge mand. Efter at hans anden embedsperiode sluttede i 1921, plejede hun ham hengivent i de tre år han havde tilbage. Efter hans død engagerede hun sig i forskellige sociale tiltag som bl.a. "Woman's Democratic Club", ligesom hun også spillede en rolle under Franklin D. Roosevelts tid som præsident.


Wikipedia


Ingen kommentarer: