søndag den 15. november 2020

Trofast tjener

 

Dronning Alexandra med sine børn, George, kronprins Albert Victor, Prinsesserne Louise, Victoria og Maud.

Dronning Victorias svigerdatter, den danske prinsesse Alexandra (1844–1925), der var gift med kong Edward VII (1841–1910), var kendt for sin store skønhed, men det var kun et par af hendes børn, der slægtede hende på mht udseende. Dem, der lignede hende mest, var de to sønner og især prins Albert Victor, der på et tidspunkt blev mistænkt for at være Jack the Ripper. Noget, der senere er blevet modbevist, og der er nu udpeget en anden som den skyldige. Prinsen døde tidligt, og hans bror, Alexandras næstældste søn, der blev konge som George V (1865–1936), giftede sig med hans forlovede, Mary.

Jeg har altid syntes, at portrætterne af George V viser en svag og nærmest jaget mand. Kan det have noget at gøre med, at han svigtede sin fætter, Zar Nikolaj af Rusland, da han bad om hjælp til at redde sin familie fra bolchevikkerne? Aner det ikke, men på grund af mit indtryk af kong George V forbavser det mig egentlig ikke, at hans yngste søn, prins John (1905-1919), der var epileptiker og måske også autist, tilsyneladende blev set som en skamplet på kongefamillien og derfor stort set blev gemt væk, selv om han rent faktisk var nr. 5 i arvefølgen. Skammede den stramtandede dronning Mary og den formentlig svage kong George sig over deres syge søn? Sådan virker det umiddelbart, og det er, hvad mange, men ikke alle, historikere mener.

John var ellers en dejlig dreng, morsom og kvik, bl.a. ifølge dronning Alexandras søster, kejserinde Maria Feodorovna (: født som den danske prinsesse Dagmar) af Rusland. Heldigvis havde han én, der virkelig holdt af ham, og som tog sig godt af ham, nemlig hans barnepige, Charlotte Jane Bill (1875-1964), der blev kaldt Lala. Hun var kommet til som under-barnepige, men steg i graderne, da det viste sig, at over-barnepigen havde udviklet en uheldig psykisk sygdom, efter at hendes mand havde forladt hende. Det var tydeligt, at hun var stærkt imod fødslen af nye kongebørn, fordi hun selv var barnløs og led af psykiske vrangforestillinger omkring børn. Hendes job bestod jo i at passe og passe på disse seks kongelige børn, men i stedet forsømte og mishandlede hun dem direkte. Især lader det til at være gået ud over den senere Edward VIII (: Hertugen af Windsor). 

Lala, der i sin tid havde begyndt sin karriere som tjenestepige/barnepige med en ansættelse hos en læge, da hun var 13 år gammel, blev anset for at være den bedst egnede til at overtage hendes job, og det gjorde hun så i 1897. Sådan set havde hun ansvaret for pasningen af alle seks kongebørn, men hun tog sig især af prins John og passede ham meget kærligt indtil hans død i 1919. Hun var formentlig det menneske, den syge prins var mest knyttet til i sit korte liv.


Efter Johns død fik Lala en form for "æresbolig" på Sandringham. Hun giftede sig aldrig, men bevarede en høj stilling i kongefamilien. Bl.a.assisterede hun ved fødslen af adskillige konelige børn, bl.a. den nuværende dronning, Elizabeth II.


 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar