lørdag den 21. marts 2020

Den totale minimalist

Den berømte græske filosof Diogenes var den kendteste af antikkens såkaldt kyniske vismænd. Det vrimler med sjove anekdoter og myter om ham og hans liv, men det synes sikkert at sige, at han var super-asket og nægtede at eje noget som helst, hvilket gør ham til minimalismens stamfader. Han boede i en tom vintønde, og hans eneste ejendel var en lille træskål, som han brugte til at opbevare den mad, som han tiggede sig til. En dag så Diogenes imidlertid en lille, fattig og hjemløs dreng, der drak vand ud af sine hule hænder. Det inspirerede filosoffen til at destruere sin eneste ejendel, nemlig træskålen, idet han udbrød: "Sikke et fjols jeg har været. Tænk, at jeg har båret overflødigt gods med mig i al den tid!"
Diogenes afviste alle konventioner, sov, defækerede og onanerede lige præcis, hvor han havde lyst samt lige når han havde lyst. Han chikanerede ihærdigt de andre græske filosoffer, især Platon, som han mente havde forrådt Sokrates' ideer. Faktisk lader han til at have fundet stor fornøjelse i at afbryde Platons undervisning og at kalde ham en svindler og bedrager. Noget, der formentlig hang sammen med det faktum, at Platon, der kom fra en særdeles velhavende familie, krævede sig godt betalt af sine elever.
På et tidspunkt blev Diogenes bortført af pirater, der solgte ham som slave. Manden, der købte ham, spurgte ham om, hvad han kunne, og da han svarede, at hans kunnen bestod i "at lede mænd", blev han sat til at undervise hans sønner. Noget, der angiveligt førte til, at disse rigmandssønner blev omvendt af ham.

Ikke bare Platon, men også Alexander den Store blev latterliggjort offentligt, men det lader til at have moret den store erobrer, for han opsøgte ham og tilbød at gøre alt, hvad han kunne for ham. "Nå ja," sagde Diogenes, "du spærrer for solen, så du kan flytte dig ...." Senere skal Alexander have udtalt, at hvis han ikke havde været den, han nu var, så ville han ønske at være Diogenes. Det lader dog til, at først de senere hippier for alvor fulgte i filosoffens fodspor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar