mandag den 23. marts 2020

Den plagede skønhed

Man må sige, at farao Tutankhamons berømte guldmaske, som han bar i døden, virkelig snød. Man kan forelske sig i det ansigt, han bar i døden, men da masken blev taget af, kunne man se, at han ikke var særlig køn efter vore begreber. Mange har været betaget af det billede af faraonen, som masken viste, men det holdt ikke til en sammenligning med hans jordiske rester. I stedet for den udødelige og forførende skønhed, som man tilskrev "drengefaraoen" - ene og alene på baggrund af denne smukke maske - har moderne videnskab afsløret, at han havde klumpfod, scoliose og en hel række andre fysiske skavanker, der formentlig skyldtes indavl. Mange har i hvert fald hævdet, at han bærer præg af visse hormonforstyrrelser, der kun kan forklares med den beklagelige ægteskabs-tradition i den ægyptiske kongefamilie, hvor brødre og søstre giftede sig med hinanden.

Uden maske så han sådan ud, men det er faktisk fantastisk, at han stadig er så tilpas velbevaret, da han har været død i flere tusind år (han levede inden for tidsrummet ca. 1340 f. Kr. til ca. 1323 f. Kr.). Balsameringen af ham har tydeligvis været udført af en meget dytig fagmand, for hans lig har virkelig hold sig godt.

Stakkels Tut, der levede med en forrygende ydre pragt og en hel række private lidelser som følge af alle sine fysiske skavanker. Hvad skønheden angår, så lignede han desværre ikke sin underskønne maske. Bl.a. havde han overbid, hvilket sjældent regnes for at være særlig charmerende.


Ligesom en hel række andre i sin slægt - f.eks. hans egen mor og far - havde han giftet sig med en nær slægtning, nemlig hans halvsøster. Deres to døtre døde som spæde, og man må gå ud fra, at han har givet sine dårlige gener videre til dem, så de i deres korte liv har været lige så sygdomsplagede som ham.
Var det det værd at få tronen som 9-årig og og så dø 10 år senere??? Det synes man jo ikke, men man må da håbe, at han selv fandt livet værd at leve i den korte tid, han var her på jorden ....


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar