fredag den 20. marts 2020

Konen, der forvandledes til søster


Var Anne af Kleve grim og med en ubehagelig lugt? Eller sagt på en anden måde: Var hun virkelig så frastødende, at Henrik VIII bare måtte lade sig skille fra hende? Ifølge det portræt, som Hans Holbein den Yngre havde malet af hende, inden kongen mødte hende, var hun nok det, man kalder "nydelig", dvs. pæn, men ikke direkte smuk ud fra vore begreber.


Den eneste direkte frastødende i det mislykkede ægteskab, der varede fra 6. januar 1540 og et halvt år frem, var Henrik selv, hvilket hans enorme forfængelighed dog gjorde det umuligt for ham at erkende. Som ung havde han været en meget flot og fysisk stærk mand, hvilket dog fortog sig med stormskridt, efterhånden som han blev ældre. Noget af det skyldtes hans fedme, andet de sår, han havde pådraget sig, bl.a. gennem turneringer, hvor han rigtig kunne vise sig som den fysiske kraftkarl, han så sig selv som. Som narcissist formåede han ikke at få et realistisk billede af sig selv som kønsvæsen, og det lod han gå ud over Anne, idet ægteskabet ikke blev fuldbyrdet, "fordi hun var for grim".

Hun var hans fjerde kone og burde have været kronet som dronning, men blev det ikke, hvilket måske var hendes held, for nok gjorde Henrik sig fri af hende, men hun blev hverken henrettet som to andre af hans koner eller forstødt som den første. Næh, hun blev forvandlet til hans "søster" og fik som sådan mange fordele frem for andre kvinder, der havde været i hans liv. Bl.a. fik hun Richmond Palace og Hever Castle, der før havde tilhørt familien Boleyn. Faktisk blev hun overøst med besiddelser og ende som den rigeste kvinde i England. Ikke nok med det, men de tidligere ægtefæller blev også gode venner. Anne deltog ved fornemme begivenheder og blev kaldt "the King's Beloved Sister". Hendes rang blev fastsat til at befinde sig over alle andre kvinder i England med undtagelse af hans døtre og den kvinde, han gjorde til dronning i hendes sted.
Jamen hvis deres nye forhold var så idyllisk, hvorfor kunne de så ikke bare have fortsat ægteskabet?
Sagen var den, at den forfængelige Henrik havde dummet sig ved deres første møde, og der var ting ved dette, der nagede hans narcissistiske sjæl: han havde mødt hende uden at give sig til kende som kongen og altså hendes fremtidige ægtemand nytårsdag 1540 på hendes rejse fra Dover. Formentlig havde han nogle urealistiske ideer om, at hun som kvinde straks ville falde for hans mandlige charme og kaste sig i armene på ham. Da hun i stedet veg tilbage fra denne fede og ikke længere så lækre mandsperson, sårede det ham, og hans løsning var at senere påstå, at det han hende, der var grim og frastødende.

Det var angiveligt hans brændende ønske om at cementere huset Tudor som Englands kongeslægt gennem en mandlig arving, der gjorde, at han arbejdede sig igennem hele seks koner, men hvis det virkelig var det, der drev ham, burde han have holdt fast ved Anne af Kleve, for hun kom fra en overmåde frugtbar familie. Hendes far var nemlig kendt for sine mange "uægte" børn, som han avlede til højre og venstre med høj og lav i det rige, hvis overhoved han var ....

https://www.news.com.au/lifestyle/real-life/true-stories/anne-of-cleves-the-queen-king-henry-viii-couldnt-stand-the-sight-of/news-story/4648c8e7cf7b84679c56040dc0098625

Ingen kommentarer:

Send en kommentar