søndag den 8. marts 2020

Ligrøvere


Den tyske milliardær Friedrich Karl Flick ligner en levemand med sin lille halsklud og de tonede briller. Man forventer af sådan en mand, at han har gang i de dyre fornøjelser, der står åbne for milliardærer, men han er faktisk død for knap 15 år siden.
Han lever dog stadig i folks bevidsthed, for da han var blevet begravet, dukkede der nogle slemme, moderne ligrøvere op, og de stjal hans 200 kg tunge kiste med hans lig fra familiemausoleet i Østrig. Da han døde i 2006, var han 79 år gammel og stod opført som nr. 94 på Forbes-listen over verdens rigeste mennesker.
Ikke nok med, at liget blev stjålet, men røverne krævede også en løsesum på seks millioner euro - knap 45 mio. kr. - af hans familie for at udlevere det igen. Dette svimlende beløb var unægtelig betydeligt højere, end det, de historiske ligrøvere i (f.eks.) England opnåede i 1800-tallet. Til gengæld var deres indtjening som ligrøvere bedre end ved så mange andre af datidens hårde, fysiske erhverv.

De stjal lig, dels for at plyndre dem for smykker, dels for at sælge dem som de eftertragtede "varer", de var, da lægevidenskaben var afhængig af lig - eller ligdele - som studiemateriale. Røverne gravede de døde op, men har formentlig også "hjulpet" fattige, levende medborgere af med livet, fordi deres lig  repræsenterede en værdi, de ikke selv gjorde i levende live.


Det kom dog som en overraskelse for nutiden, at denne skik åbenbart stadig lever i bedste velgående rundt omkring i verden. Således blev liget af Cyperns tidligere præsident Tassos Papadopoulos gravet op af ukendte gerningsmænd i 2009, og i USA afslørede man en indbringende handel med ligdele, da fire narkomaner blev afsløret som ligrøvere. De var tilmed så snedige, at de erstattede de stjålne sener, knogler, etc. med plastikrør og lignende. Man har anslået indtægten af deres tyverier til hele 30 mio. kr. på de år, hvor de var aktive. Deres metode var dog ret speciel, da de ikke gravede lig op, men udfærdigede falske samtykkeerklæringer fra pårørende, så de fik adgang til de døde via 30-40 fuldt legitime (og godtroende?) begravelsesfirmaer.
Også i Frankrig har man i 2012 afsløret en bande ligrøvere midt i deres luskede forehavende, da de var i færd med at grave lig op. De døde blev plyndret for smykker og guldtænder, og da politiet anholdt banden, fandt de 10 guldtænder i deres besiddelse foruden smykker. Det lader dog ikke til, at deres interesse i de døde gik på andet end de værdier, de havde fået med sig i kisten, da de angiveligt ikke har forsøgt at sælge ligene eller dele af dem.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/historie/ligr%C3%B8vere-i-videnskabens-tjeneste

https://ekstrabladet.dk/112/article3147281.ece







Ingen kommentarer:

Send en kommentar