søndag den 29. marts 2020

Kartoflen og dens indpas i Europa


En virkelig ven for menneskeheden!!! Ikke bare fordi den fylder godt i slunkne maver, men også fordi den har været en handelsvare ud over det sædvanlige. Desuden er der vitaminer og andet godt i den, og den feder heller ikke SÅ MEGET endda - men dog lidt - sådan som alle andre ikke-kaloriefri madvarer. Forvirrende nok er der imidlertid lavet kartoffel-diæter, der angiveligt er slankende ....


De tidligst kendte kartofler blev opdaget i Sydamerika omkring 4000 f. Kr.. Spanierne, der røvede Inkariget, fik guld ud af deres anstrengelser, men deres vigtigste bytte var nu kartoflen, selv om de ikke selv vidste det. Der var faktisk ingen, der kunne lide den i Europa, for hvad var nu det for noget ukendt noget? Bladene var giftige, hvilket nok har været med til at give planten et dårligt ry. Folk var mistroiske, hvilket ikke blev bedre af, at præsterne erklærede den for uegnet som menneskeføde, fordi den ikke var nævnt i Biblen. Andre "eksperter" påstod, at den førte til spedalskhed, så den mødte virkelig hård modstand i Europa.




Dens sejrsgang i Europa indtraf først mange år efter dens opdagelse, og det endte med, at et kongeligt dekret i Sverige pålagde landmændene at dyrke den. I Danmark fandt den først sin plads omkring 1700. Nogle lande blev faktisk så afhængige af den, at det var en katastrofe, hvis kartoffelhøsten slog fejl. Det skete bl.a. i Irland i 1846. Mange døde, fordi kartoflen var blevet en vigtig og billig ernæringskilde for befolkningen og ikke sådan lige kunne erstattes af noget andet. Inden den blev en uundværlig menneskeføde, blev den imidlertid mest brugt til at fodre grise og andre husdyr.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar