mandag den 16. marts 2020

Historisk ønskedrøm eller en realitet?

Den polsk-jødiske ballerina Franceska Mann (1917-1943) tilskrives forskellige forskellige former for heltedåd, da hun blev indsat i Auschwitz i 1943. Desværre veksler beskrivelserne af dem, så det er svært/umuligt at vide 100% sikkert, hvad det egentlig var, der foregik. Strippede hun for nazier, der blev så betaget af hendes skønhed og ynde, at det var nemt for hende at stjæle den enes pistol, som hun så skød ham med? Eller greb hun sin højhælede sko og jog den i øjet på en nazi ved navn Walter Quakernack, så han tabte sit våben, sådan at hun kunne snuppe det og dræbe/såre ham og to andre med det?

Og hvad var det med de jødiske kvinders opstand, som hendes handling angiveligt fik sat i gang? I denne version var der både drab og lemlæstelser af nazier, før kvinderne blev standset af en kugleregn. Alt sammen startet af Franceska Mann, der var modig nok til at give sig i kast med overmagten. Det mærkelige er, at hun tidligere var mistænkt for at være nazi-kollaboratør, og at en af versionerne om hendes død gik på, at hun ikke blev skudt, men begik selvmord.

Alle mulige historiske begivenheder har vage eller direkte usande beskrivelser, både i vor tid og i fortiden, men med Franceska Mann virker nogle detaljer enten usandsynlige eller stærkt overdrevne, så hvad skal man tro? Havde hun f.eks. spillet kollaboratør for at kunne udspionere nazierne, eller var denne mistanke grebet ud af luften? Skød hun en, to eller tre nazier for derpå selv at blive skudt, eller begik hun selvmord? - Svaret blafrer i vinden ....

"The Three Bullets of Francesca Mann". www.americanthinker.com. Retrieved September 15, 2019

Cynthia Southern (2015). The Vixen Who Shot A Nazi: The story of Franceska Mann, who shot SS Guard Josef Schillinger, in Auschwitz-Birkenau. Kindle Edition. Amazon. ASIN B00KUZY0UQ.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar