torsdag den 5. marts 2020

En redning, men ikke en frelse ....



En frelsende hånd fra en redningsmand? Sådan ser det ud, men hvis man tænker lidt over begreberne "redde" og "frelse", ser man, at de ikke er synonymer. Den udstrakte hånd tilhører én, der redder den druknende, men forventer måske også, at denne gerning ses som en "frelse". Noget ikke alle vil give ham/hende ret i, for der er tale om to begreber, ikke ét. Forskellen er klar, når man betragter dette portræt af en velkendt skikkelse: Jesus.



Hans tilnavn er "Frelseren", og han regnes sikkert som redningsmand af mange, der har søgt trøst i religionen. Mange tidligere alkoholikere, narkomaner og tilmed kriminelle har udpeget denne bibelske skikkelse som den, der har reddet dem fra alskens misbrug og kriminalitet.



Dem, vi normalt ser som redningsmænd, kan være professionelle, der aldrig ville kalde sig selv for "frelsere". De redder folk - BASTA! - men de frelser dem ikke, selv om deres handling måske kan føre til, at de reddede lægger deres liv om.


En redning er noget "substantielt", noget i realiteternes verden, idet den reddede slap for at omkomme eller komme til skade, fordi en eller anden reddede ham/hende. Denne handling kan ses ud fra slut-tilstanden og opgørelsen af skader. Frelse derimod er totalt ikke-substantielt, sandhedsværdien af den er subjektiv, og den kan ikke efterprøves. Alt omkring frelse er faktisk et postulat, medens en redning kan verificeres gennem vidner, fotografier og hospitals-journaler.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar