tirsdag den 24. marts 2020

Ludvig XVI's adoptivbørn

Ludvig XVI's henrettelse i guillotinen


Vist som de eneste kongelige i nyere tid adopterede Ludvig XVI af Frankrig og hans dronning, Marie-Antoinette, fire børn. Jeg formoder ikke, at de fik en kongelig tatus, hvor de også blev tildelt en plads i arvefølgen, men adopteret blev de.
Den ene pige, Ernestine Lambriquet, var muligvis - men dog ikke bevist - et såkaldt "uægte" barn, som kongen formodedes at have fået med kammerpigen Philippone Lambriquet. En af grundene til denne mistanke er, at hun i høj grad lignede den datter, som Ludvig og Marie-Antoinette fik, nemlig Marie Therese, den såkaldte Princess Royale. Ernestine fik ikke selv børn i sit senere ægteskab med en enkemand i Paris, men man har i det mindste kunnet følge hende og se, hvad der blev af hende. Det gælder desværre ingen af de andre tre adoptivbørn, der alle forsvandt under revolutionen.
Disse børn var pigen Zoe, drengen Armand, der minsandten blev jakobiner, og den sorte dreng Jean Amilcar, der stammede fra Senegal. Han var født i 1782 og kan ses indført i optegnelserne af dåbshandlinger i Versailles den 20. august 1787.


Man har ikke bare disse papirer, men også hans portræt. Hvad der ikke har overlevet er imidlertid drengen selv, for hvad blev der af ham under revolutionen? Som så mange andre, der kommer ud for den slags voldsomme samfundsomvæltninger, forsvandt han tilsyneladende helt og aldeles, men portrættet lever ....





Ingen kommentarer:

Send en kommentar