Noget af det mest interessante, man kan se på museer og i visse private samlinger, er fossiler, dvs. forsteninger eller aftryk af organismer fra en fjern fortid. Vi mennesker er nu engang sådan indrettet, at først når vi står ansigt til ansigt med håndgribelige rester af fortidige livsformer tager de skikkelse som noget, der virkelig eksisterede engang og ikke bare som eventyr-figurer.
Heldigvis for os, kan man sige, optræder der ikke levende dinosaurer i gadebilledet, men det er en interessant tanke, at de har levet på vores fælles planet. En ting er dyrene, noget andet er de organismer, der skaber ilt, nemlig planterne, for nogle af dem har overlevet i årtusinder og findes den dag i dag, men måske i en lidt anden form. Ikke overraskende er det først og fremmest primitive arter som mosser og bregner, der stadig trives og lever deres planteliv i de samme miljøer, som de opstod i.
De tidligste spor af landplanter går 500 millioner år tilbage i tiden, og mange er faktisk bevaret som fossiler. Jeg er helt tilfældigt stødt på billeder af Cooksonia, som jeg aldrig før har hørt om. Det var en gruppe primitive og nu uddøde planter, der regnes for de første landplanter, man har kendskab til. De var særdeles simple sporeplanter og bestod af en kort stilk, der kunne forgrene sig nogle få gange og ende i en ubestemmelig "knop". Rødder, blomster eller blade var der ikke noget af i de 5-10 forskellige arter, man har fundet fossiler af, især på De Britiske Øer og Australien.
Det er noget, der sætter gang i fantasien, for hvordan holdt de sig fast, hvordan fik de næring, og hvad med deres formering? Et liv uden rødder kan ikke være let for en plante, så hvordan i alverden klarede de det????
Ingen kommentarer:
Send en kommentar