mandag den 22. juni 2020

Tudor-arven

Da ingen af Henrik VIII's legitime efterkommere selv fik afkom, forestiller man sig nok, at Tudor-slægten uddøde med Elizabeth I, men det er ikke tilfældet. Faktisk kan man sige, at den nuværende dronning, nemlig Elizabeth II, også er en Tudor, for hendes mor hører til Seymour-slægten, der omfatter Edward Seymour. Han var søn af Edward VI’s onkel, der var bror til hans afdøde mor, Jane Seymour.


Hun var den eneste af Henrik VIII's seks koner, der fødte en levedygtig søn, nemlig Edward VI, der døde ung og ikke selv fik børn. Til gengæld er det indirekte hans skyld, at hans slægtning, Jane Grey, kom så galt afsted, fordi han som protestant ikke ville efterlade sin trone til sin katolske halvsøster, Mary, og heller ikke til sin anden halvsøster, Elizabeth. At begge søstre alligevel endte med at besidde denne trone i et vist tidsrum, var slet ikke hans plan, da han lå dér på dødslejet og skulle udpege sin efterfølger og altså pegede på sin unge slægtning, Jane Grey, der egentlig slet ikke ville være dronning. Man mener, at hendes ambitiøse mor, Frances Grey, tvang hende til at tage imod kronen, og den unge kvinde led en krank skæbne, da hendes regering blev styrtet i 1554 efter blot ni dage og hun selv blev henrettet samt erstattet af sin katolske kusine, Mary.



Begge Henrik VIII's søstre fik imidlertid efterkommere. Den søster, man kender bedst, er selvfølgelig Margareth, der giftede sig med den skotske konge. En af hendes efterkommere var James VI af Skotland, der er bedst kendt som Kong James I af England.
Hvad den yngre søster, Mary, angår, så fik hun kun to overlevende døtre, nemlig Eleanor Clifford, Grevinde af Cumberland, og Frances Grey, hertuginde af Suffolk, hvis ældste datter, Jane Grey, altså led en krank skæbne, da hun blev henrettet i 1554 efter blot ni dage som (mere eller mindre ufrivillig) dronning af England.


Jane Greys yngre søster, Katherine, ville måske være blevet udpeget til at følge Elizabeth I på tronen, men hun blev forelsket og dummede sig, idet hun ikke bare giftede sig uden dronningens tilladelse, men også tabte vielsesattesten. Desuden døde det eneste vidne til vielsen, hvilket var meget uheldigt, for var hendes børn så legitime eller illegitime? Noget, der var af afgørende betydning dengang og især når det gjaldt arvefølgen til et kongedømme. Hendes udvalgte var iøvrigt Edward VI's onkels søn, Edward Seymour.


Dronningen blev ikke glad for nu at sige det på den måde, og hun fængslede det unge par og fik deres påståede ægteskab annulleret. Desuden forhindrede hun den unge mor i at have noget med sine to sønner at gøre, og hun tabte i den grad livslysten, at hun døde, ikke engang 30 år. Den ene af hendes sønner overlevede dog, og det er en af hans efterkommere, der nu sidder på den engelske trone som Elizabeth II.











Ingen kommentarer:

Send en kommentar