fredag den 19. juni 2020

Stjernekiggeren, der selv blev en stjerne


Professor Edward Charles Pickering fra Harvard College Observatory blev flere gange så irriteret på sine forskellige mandlige medarbejdere, at han en dag udbrød: "Det dér kunne min skotske tjenestepige gøre meget bedre!!!" Oven på den salut besluttede han sig for at give bemeldte tjenestepige, Williamina Paton Stevens Fleming (1857-1911), en chance for at bevise sit værd - og sin egen dømmekraft - for han ansatte hende ved det fine observatorium som det, man dengang kaldte en "computer".

Der var iøvrigt flere af den slags kvindelige "computere" på stedet, hvor de registrerede og bearbejdede de fund, astronomerne havde gjort samt selv udførte undersøgelser. Flere af dem - som bl.a. Williamina Fleming - udmærkede sig også i årenes løb med individuelle fund og selvstændige bidrag til astronomien.

Sådan gik det formentlig ikke for sig, men teoretisk set kunne det vel ske.

Det var forresten professor Pickerings kone, Elizabeth, der først havde henledt hans opmærksomhed på den intelligente skotte, der oprindelig var kommet til USA med sin mand som nygift kone. Da han forlod hende og deres lille søn, måtte hun tage arbejde som tjenestepige, og hér gjorde hun sig altså bemærket ved sin forstand og hele personlighed.
Hendes ansættelse blev en stor succes, for hun medvirkede bl.a. til udviklingen af forskellige undersøgelsessystemer samt for selvstændige opdagelser, bl.a. af The Horsehead Nebula i 1888.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar