mandag den 8. juni 2020

Kærlighed og fornemme aner + det modsatte


For sådan ca. 130 år siden mødte den yndige, 20-årige musichall-stjerne Belle Bilton en ung mand, nemlig William, Viscount Dunlo. Han var arving til titlen som jarl af Clancarty, og så er man altså superfornem i England.


Da William ikke bare forelskede sig i Belle - hvis rigtige navn var Isabel Maud Penrice Bilton - men også giftede sig med hende, blev hans far ikke glad, for som datter af en ikke-adelig sergent pyntede hun ikke på det højadelige stamtræ. En ting var, at William ikke udviste nogen entusiasme for den militær-karriere, hans far havde planlagt for ham, men at gifte sig med en musichall-stjerne var bare noget, "man" ikke gjorde i de kredse. 
Williams far truede ham med at gøre ham arveløs, og han blev tvunget til at tage til Australien. Det værste var dog, at den strenge far ikke bare fordømte sønnens valg af kone, men også gjorde alt i sin magt for at sværte hendes rygte til, så der kunne gennemføres en skilsmissesag. Dengang skulle det bevises, at den part, man ville af med, havde været utro, så han satte himmel og jord i bevægelse for at finde "beviser". At der ikke var nogen, tog ikke modet fra den rasende adelsmand, der ufortrødent fortsatte sine bestræbelser for at komme af med denne upassende svigerdatter.


I 1890 fik jarlen skilsmissesagen for retten, men selv om han virkelig havde lagt sig i selen for at sværte Belle til, lykkedes det ham ikke at få gennemtrumfet sin vilje. Hun stod fast på sin uskyld, og hendes mand, der nu var vendt tilbage fra Australien, støttede hende. Dette medførte, at det unge par fremover måtte leve af hendes indtægter som sanger, dvs. for et beløb på sådan ca. £1,500 om året. Jeg ved ikke, hvor meget det er omregnet til vore dages penge, men det var i hvert fald betydeligt mindre, end William ville have haft, hvis han ikke havde giftet sig med Belle.


Mindre end et år efter døde den vrede far og svigerfar imidlertid, kun 57 år gammel, og William blev den 5. jarl af Clancarty, hvilket selvfølgelig totalt forvandlede hans og Belles situation. Hvor han altså blev jarl, blev hun nu Countess of Clancarty, hvilket er lige så fornemt. De fik fem børn, bl.a. den 6. og 7. jarl af Clancarty, før hun tragisk nok døde af cancer i 1906, blot 39 år gammel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar