mandag den 15. juni 2020

Når udseendet passer til budskabet

 

Alle kender Greta Thunberg (født 3. januar 2003), for hun er efterhånden et af de mest berømte mennesker på denne klode. Jeg ved dog, at hun irriterer en hel del personer, der er trætte af hendes budskab om klima og menneskelig fornuft, hvilket nok skyldes, at de ved, hun - langt hen ad vejen - har ret, og at det, hun siger, vil kræve en hel del af os alle sammen.
Det må nu være, hvad det være vil, for der er noget andet ved hende, der gør hende ekstra interessant, nemlig det udseende, hun har valgt at bibeholde og som er som en illustration til hendes budskab. Hun klæder sig gerne i lyse eller spraglede nuancer, og hendes tøj bærer ikke præg af det faktum, at hun tilhører en meget kendt og særdeles velhavende svensk familie og sikkert har et stort tøj-budget.


Andre på hendes alder klæder sig gerne i dyrt og måske ligefrem udfordrende modetøj, men ikke Greta, og det gør hendes tøj til en del af hendes politiske budskab: se, jeg er beskeden, barnlig og mit ord har samme vægt som det lille barns i "Kejserens Nye Klæder", der afslører bedrageriet med udråbet om, at han ikke har noget på.
Hun sætter også sit hår i en meget barnlig frisure og bærer (vist nok) aldrig make-up. Som regel har hun håret samlet i én fletning, og fletninger har nu engang en speciel symbolsk betydning, nemlig fordi det signalerer barnlighed, uskyld og også en speciel form for genetisk sundhed.

Hvor har vi set det før? Jo, i kommunistiske, men også nazistiske propagandabilleder, hvor den unge fletning-pige fremstilles som et nationalt aktiv. Både den kommunistiske og nazistiske leder udstyres derfor ofte med en sådan ung og - i symbolsk forstand - renfærdig pige, der giver ham en ganske særlig form for naturlig legitimitet.

Hitler med halv-niecen Geli

Stakkels Geli endte med at begå selvmord, da hendes forhold til onklen blev lidt vel indviklet, men hendes type, som hun fremtræder her med fletninger, optræder både før og efter i plakater som et pubertært ideal-billede. Også Stalin havde blik for denne pige-types værdi som blikfang og politisk budskab.

Den "faderlige Onkel Joe" med en gemet ung udgave af ideal-pigen.

Jeg mistænker, at fletninger symboliserer en hel masse, som vi endnu ikke helt har kortlagt, for det er afgjort mere end bare en gammeldags hårmode. Noget, som disse politikere forstod at drage nytte af i propagandaen.

Dermed ikke være sagt, at Greta er hverken kommunist eller nazist, for hun fremhæver ingen af disse politiske partier. Det, hun har gjort, er mere som en frisættelse af et stærkt symbol, der nu står alene som et tværgående budskab og ikke som en krykke for en eller anden mere eller mindre korrupt politiker.


En sund og "appetitlig", ung pige uden gnist af flirten eller spillen på en mistænkelig og truende sex-appeal ....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar