fredag den 5. juni 2020

Kvindelig foto-pioner

En yndig teenager på et foto, hvor der står "Julia Widgren". Man skulle tro, at pigen er lig med denne Julia, men nej, det er hun ikke, og det har også vist sig meget, meget vanskeligt at finde et fotografi af fotografen. Ret ironisk, må man sige, for hun fik sig et navn inden for sit felt, samtidig med at hun virker underligt anonym, som om hun skjuler sig bag sine fotografier af andre.
Når man søger på hendes navn, så kommer der næsten altid ét bestemt billede frem, nemlig nedenstående meget berømte "mugshot"af et par af de tilfangetagne "knivjunkere", der havde skræmt omgivelserne med deres overfald, indbrud og andet af samme skuffe.
At Julia ikke var en "knivjunker", siger sig selv, så hvem var hun egentlig? Hun blev født i Vasa i 1842 og døde i 1917, og da var hun kendt som fotograf. I løbet af sit liv studerede hun fotografiet som kunst, bl.a. i Berlin og København, og hun opnåede bred anerkendelse for sine billeder. Nogle af hendes fotografier af bønder inspirerede malere, der brugte dem som motiver for deres egne malerier.

Ja, det er et dramatisk billede af et par fæle fyre, og man fornemmer, at de ligesom sidder på spring, parate til at fare i struben på alle inden for rækkevidde. De andre fotografier, Julia stod for, har ikke samme vildskab som dette forbryderbillede. Det skyldes, at de fleste af hendes portræt-motiver er almindelige borgere i pæne og noble opstillinger. Faktisk vil jeg sige, at mange af dem virker lidt stive i det, men det skyldes selvfølgelig også den gammeldags foto-teknik, som fotografer havde til deres rådighed dengang.

Noget mere opstablet skal man lede efter, men det er alligevel et interessant portræt af en dreng, fordi det viser en dragt fra dengang. Hvem var han? Aner det ikke, for det er der ærgeligt nok ingen oplysninger om.

Almuekvinder, eller måske en bondekone og hendes døtre? Endnu engang ville man gerne have oplysninger om, hvem disse mennesker var, men nej, de omfattes på en måde af Julias egen anonymitet, og det er ærlig talt trist.










Ingen kommentarer:

Send en kommentar