torsdag den 4. juni 2020

Om at finde hoved og hale på Henrik VIII nr. 2: "Nåh, er det sådan det hænger sammen?"

Vi ved, at Henrik VIII elskede mandlige sysler som f.eks. ridderturneringer, hvor et par tungt bevæbnede mænd tørnede sammen med stor kraft. Den slags fik ham til at føle sig stæk og mægtig, og tanken om, at det ikke skete gratis, er nok aldrig faldet ham ind. Ikke desto mindre er der nu dem, der mener, at han kom ud for det samme som mange boksere eller amerikansk football-spillere på højt plan.

Gentagne stød imod hovedet kan give meget alvorlige skader, så det kan være forklaringen på Henriks vanvittige opførsel senere i livet. Bl.a. dødsdømte han minsandten også sin sjette hustru uden senere at kunne huske noget om det. Han vrøvlede, glemte og fik raseriudbrud, så det var klart, at kongen ikke rigtig fungerede på det mentale plan, men hvad kunne man gøre ved det? Ingen, for sådan var hans position ....

Henriks sjette hustru, Katherine Howard, nåede imidlertid at blive benådet, inden bødlens økse også gjorde hende et hoved kortere på samme måde som to af hendes forgængere, Anne Boleyn og Katherine Howard. I denne periode af hans liv frygtede alle ham og hans luner. Det gjaldt også hans hofmænd, der begyndte at ryste for hans voldsomme vredesudbrud, der kunne føre til hvad som helst ....
For mig står denne konge som en stor, brovtende macho-idiot, men med de nye, neurologiske teorier må jeg måske til at revidere min opfattelse af ham, ja, måske ligefrem undskylde over for ham: han var sandsynligvis alvorligt skadet efter alle de turneringer, han deltog i som ung for at demonstrere sin maskuline styrke (HM!!).

"Kronisk traumatisk encefalopati (CTE) er en progressiv neurodegenerativ sygdom, fundet hos folk der har fået et eller flere voldsomme slag i hovedet. Symptomer kan inkludere adfærdsproblemer, humørproblemer, og problemer med at tænke. Dette starter typisk ikke før nogle år efter skaderne.  Det bliver ofte værre over tid, og kan resulterer i demens. Det vides ikke om risikoen for selvmord ændres. De fleste dokumenterede tilfælde findes hos atleter der har været involveret i kontaktsport, såsom amerikansk fodbold, brydning, boksning, ishockey, rugby og fodbold. Andre risikofaktorer inkluderer at være i militæret, tidligere vold i hjemmet, og gentaget slag mod objekter med hovedet. Den præcise mængde af trauma der skal til for at lidelse opstår kendes ikke.[1] En definitiv diagnose kan kun ske gennem obduktion. Det er en form for tauopati.
Pr. 2019, er der ikke en specifik behandling. Mængden af ramte er op til 30 % af dem, der har en historik med flere hovedskader.[1] Populationsraterne er dog ikke klare. Forsking i hjerneskade som en resultat af gentagne hovedskader begyndte i 1920'erne, hvor lidelsen var kendt som dementia pugilistica eller "bokserdemens". At ændre reglerne i nogle sportsgrene har været foreslået som en mulighed forebyggelsesforanstaltning." (Wikipdia)

Undskyld, Henrik - sådan da ....







Ingen kommentarer:

Send en kommentar