tirsdag den 9. juni 2020

Varmt og koldt blod



Når det gælder mennesker, så står ordet "koldblodig" for noget negativt. Man siger f.eks. om mange forbrydere, at de er koldblodige og derfor ikke hverken fortryder deres gerninger eller gør sig tanker om det moralsk sete forkerte i dem. Nogle sportsmænd, optrædende, etc. bliver til gengæld beskrevet som supermænd/-kvinder "med is i årerne", fordi de klarer vanskelige situationer uden problemer, og i det sammenhæng er betegnelsen positivt ment.


De fleste fisk og krybdyr er koldblodede (ectoterme). Det vil sige, at deres kropstemperatur følger omgivelsernes temperatur. Således tager f.eks. en krokodille temperatur efter det element, hvor den opholder sig på et givet tidspunkt.


Når vi mennesker biologiske set er "varmblodede" (endoterm), betyder det, at vi holder en konstant temperatur på ca. 37 grader . Den opdeling virker umiddelbart logisk på os, fordi vi automatisk også lægger en form for moralsk vurdering ind i den: vi mennesker er varmblodede, fordi vi - i modsætning til f.eks. de koldblodede slanger - er "gode". (Det er nok ikke helt  tilfældigt, at Biblens superfrister var en slange og ikke et lille, nuttet varmblods-dyr).



Nu er der imidlertid kommet kludder i opdelingen af varm- og koldblodede dyr, for man har minsandten fundet en fisk, der er varmblodet. Fundet blev gjort for nogle år siden og fyldte videnskaben med undren, for hvordan kunne disse såkaldte glansfisk, der kan svømme ned i hundreder af meters dybde, holde kropstemperaturen? Amerikanske videnskabsmænd har nu påvist, at denne fiskeart formår at holde kroppen varmere end det iskolde vand, den dykker ned i. Meget mystisk og endnu ikke helt forståeligt ....







Ingen kommentarer:

Send en kommentar