torsdag den 4. juni 2020

Om at finde hoved og hale på Henrik VIII nr. 1: "Når låget er røget af"




Henrik VIII var en stor, maskulinitesdyrkende nar - simpelthen!!! Hans selvdyrkelse gjorde ham til tvangsmæssig hustrumorder, for ud af 6 koner, døde de 2 for sværdet, og en tredie var faktisk lige ved at gå samme vej. Det var som en dårlig vane, han ikke kunne slippe ud af. Andre af hans koner forskød han uden anden grund end den, at han havde fået øje på en ny kandidat til rollen som sengekammerat.


Hele postyret omkring Anna af Cleves, der ikke levede op til hans forestillinger om kvindelig skønhed, viser med al ønskelig tydelighed, at han tænkte med stumpen, hvilket var det, der gjorde ham så forbandet afstumpet i forhold til kvinder.

Da han fik øje på sin henrettede kone Anne Bolyns kusine, den ca. 17-årige Katherine Howard (1523-1542), stod hans ego - selv ville han have sagt "hjerte" - i flammer, for hér var der endelig en ung og jomfruelig kvinde, der passede til hans forestillinger om kvindelighed - troede han da. Katherine var nemlig aldeles ikke jomfru, men havde tværtimod mistet sin jomfrudom inden mødet med den liderlige konge. Stor ståhej med trusler om, at den skiftevis hulkende og bandende konge egenhændigt ville halshugge hende for at have gjort det, han selv havde gjort om og om igen med alle mulige kvinder.

Katherine, som han havde kaldt "en rose blandt kvinder", røg i fængsel, og kongen fik indført en lov om, at en kvinde, som han viste interesse, var forpligtet til at afsløre tidligere affærer. Ikke mere noget med at skjule, at låget var røget af, inden damen havnede i den kongelige seng. Afsløringen af Katherines erotiske erfaringer medførte selvfølgelig også hendes og et par af hendes mandlige "bekendtes" henrettelse.

Var hun skyldig? Ja, formentlig, men helt sikker kan man ikke være, når det gælder den notoriske, engelske konemorders anklager. Da hendes kusine, Anne Boleyn, mistede hovedet, var det i hvert fald tydeligvis på en hel række falske anklager.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar