fredag den 11. september 2020

Engle-dyret


Terapi-vovser - sikke en god ide! (Selvfølgelig under forudsætning af, at de er velopdragne og ikke hverken bider eller forretter deres nødtørft på upassende vis). At de - som skiltet siger - er "frivillige", er dog løgn, for de aner ikke en bønne om, at de er "ansat" som trøster-vovser, der skal opmuntre syge og døende mennesker. Det gør de ganske vist heller ikke, når de bliver brugt i andre service-tjenester, f.eks. ved en politihund jo ikke, at den er en art firbenet detektiv.

Formentlig opfatter den sådan en jagt som en ny form for leg, hvilket det jo altså ikke er. Jeg mener selv, at hunde er overmåde intelligente, men selvfølgelig ikke på samme måde som mennesker. Deres intelligens adskiller sig fra vores, og derved supplerer de os rigtig godt. Det er tydeligt, at de fornemmer stemninger og situationer og aflæser dem mindst lige så godt, som os. De bliver også såret på samme måde som os, f.eks. hvis de bliver ignoreret af folk, de har knyttet sig til.

Et rigtigt hunde-job kunne være som vagthund, og noget kunne tyde på, at de har et natur-talent for den slags. Om de gennemskuer alt, hvad der foregår, f.eks. under et indbrud, er nok tvivlsomt, men der er mange beretninger om, at hunde har reageret instinktivt på den fare, et menneske er i, og at de har kæmpet for vedkommende. Det er altså ikke bare noget, de bliver kommanderet til, men en reaktion på en situation, de selv tolker som farlig eller forkert.

Man hører gang på gang om tapre og loyale hunde, der risikerer liv og lemmer for at forsvare deres mennesker eller disses ejendele. Det er ret forrygende, for det viser noget om, at de erkender, at menneskenes hjem også tilhører dem som deres hjem - og at det samme gælder de børn, deres mennesker får. Måske det somme tider kan have en uheldig effekt, fordi de kan nægte at lade udenforstående, som de ikke kender, redde sårede familiemedlemmer, men umiddelbart er det meget rørende.

Det er ikke engang løgn: det er lige præcis det, de er, uanset størrelse, race eller intelligens ....

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar