mandag den 14. september 2020

Når man bliver bange for sin egen skygge - eller noget, der ligner

Det dér med at blive forskrækket, fordi man pludselig løber ind i noget, der LIGNER noget farligt, kender vi vel alle sammen. Fantasien lægger til, hvor den burde holde igen, for det er nu engang dens måde at arbejde på: giv personen tanker og følelser, vedkommende ikke havde før, så de kan blive sat i alarmberedskab samt tænke og føle endnu mere. Lille mis her har formentlig ikke rigtig nogen erfaring med spejle, så hvis ikke den genkender sit spejlbillede - eller bare sit udseende som kat -  så er det klart, at den bliver bange og straks stiller sig i forsvarsposition.  


At have et godt forhold til sit spejlbillede er ikke altid nemt, og man kan ofte føle en stærk mistro til spejle, der fortæller grumme sandheder. At møde en skikkelse, der er som en klon af én selv uventede steder, ville også være særdeles skræmmende. Kun de færreste kan udholde at se deres jeg forbundet med f.eks. mørke korridorer, dybe kløfter, swimmingpools eller lignende, der har betyder død og lemlæstelse for andre. Dér vil man helst ikke være, hverken som person eller skygge, hvis man da ikke selv er vandret derhen og har styr på, hvad der sker.


Ja, spejle er ikke, hvad de har været, og der kan være tilfælde, hvor man ikke genkender - eller vedkender sig - sit spejlbillede. Ens selvforståelse er en snydepels, for inderst inde er man nok stadig den, man var engang, eller hva'?


Ingen er så uskyldig som kvinden eller manden i spejlet, for det er ikke hendes eller hans skyld, at man har dummet sig den ene gang efter den anden. Spejlbilleder er dog ikke særlig loyale med hensyn til de dumheder, man helst vil glemme. Når man møder sit eget blik i spejlet, så skal man være ualmindelig hårdfør for ikke at fornemme, at den, der ser tilbage på én, ved alt om ens forsyndelser. Måske det er derfor, det ville være så skræmmende at møde sig selv i den mørke korridor?

Uha, dette er lige til et mareridt eller 27

Lille mis bør ikke skamme sig over at blive bange for sit spejlbillede, for den person, den ser i spejlet, er sikkert også meget farlig for katte. Den erkender næppe faren på et højere plan, men jeg'et har altså en kedelig tendens til at føre alle - både dyr og mennesker - på gale veje ....
 
 
 
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar