tirsdag den 8. september 2020

Minder fra skændslen for ikke særlig længe siden


Den polske pige Czesława Kwoka (1928–1943) var bare 14 år, da hun blev myrdet med en fenol-indsprøjtning direkte i hjertet i Auschwitz. Nogle uger forinden var hendes mor blevet dræbt kort efter deres ankomst til lejren. Man ser Czeslawas portræt blandt de fotografier, som Wilhelm Brasse tog som den fotograf, der var blevet sat til at tage identifikationsbilleder af fangerne. De sår, hun har i ansigtet, stammer ifølge Wilhelm Brasse fra kapoens mishandling af hende inden mordet, hvor hun slog hende i ansigtet. Grunden til denne mishandling var formentlig, at Czeslawa, der var polak, ikke forstod tysk, og ikke anede, hvorfor hun og hendes mor var blevet fjernet fra deres hjem og ført til dette forfærdelige sted. For god ordens skyld: famillien var katolsk og ikke jøder.

Lejrens registre viser navne på lidt over 20.000 børn og unge, hvoraf kun 650 overlevede. Wilhelm Brasse var altså blevet tvunget til at fungere som fotograf, men hans fotografier har senere gjort stor gavn, fordi de er blevet brugt ved retsforfølgelse af skyldige nazister. Da det tyske nederlag ikke kunne bortforklares, var han blevet beordret til at destruere alle fotos og også disses negativer, men det lykkedes ham at redde nogle af dem som uhyggelige beviser på uhyrlige overgreb.  

Hvad Czesława angår, så husker han angiveligt detaljerne omkring fotograferingen af hende. Hun forstod som sagt ikke, hvad der foregik, kunne ikke sproget og var desuden meget bange. At hun også var totalt uskyldig understreger tragedien ....

 

https://www.nytimes.com/2012/10/25/world/europe/wilhelm-brasse-dies-at-94-documented-auschwitz.html 

 

https://www.theguardian.com/world/2013/mar/23/the-dwarves-of-auschwitz

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar